Spinnpilot lgSpinnpiloten kan tillverka direktspunnen fiber, s.k. viskosfilament, för utvärdering av process- och produktegenskaper från råvara till specialcellulosa och vidare till viskostråd. Genom att utvärdera både spinnprocess och trådens egenskaper fås information om dissolvingcellulosan för vidareförädling till tekniska eller textila viskosmaterial.

Hos MoRe Research finns två viskospiloter för tillverkning av viskoslösning. Med Processums spinnpilot täcks därför hela kedjan, från specialcellulosa till färdig tråd.

Spinnpiloten är av batchtyp och i den satsas mellan 140 och 220 ml viskoslösning. Tråden bildas genom att viskoslösningen pressas ut genom en dysa i ett bad vars innehåll är beroende på vilken viskosprocess som simuleras. Den framställda tråden klipps till mindre bitar vilka tvättas, bleks och torkas. Den torkade trådens styrkeegenskaper analyseras.

Den viskoslösning som ska utvärderas kan antingen levereras från aktuell viskosprocess, eller tillverkas från specialcellulosa i MoRes viskospilot.

Länk till filmen Träd till tråd

Länk till MoRe Research film: The Viscose Fibre Line 

Piloten är placerad hos MoRe Research i Örnsköldsvik.

För mer information, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

 


RISE Processum AB
Box 70, 891 22 Örnsköldsvik
Tel: 010-516 67 50
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.