Den 1 juni anslöt Payam Ghiaci till RISE Processums bioteknikgrupp som seniorforskare. Payam är ursprungligen från Iran och har en mångsidig vetenskaplig bakgrund – Jag studerade till civilingenjör på universitetet, men efter ett år i kände jag att det inte var något jag ville göra resten av livet, så jag bytte till kemiteknik. Så småningom tog jag några valfria kurser i mikrobiologi också. Det var faktiskt första gången jag studerade bioteknik, säger Payam.

Payam flyttade till Sverige 2006 för att studera till magisterexamen och sedan en doktorsexamen vid Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg. Parallellt med sin doktorsexamen studerade Payam även samhällsvetenskap vid Göteborgs universitet – Det var en mycket unik upplevelse och jag är väldigt glad att jag valde att göra det. Programmet kallades ”Global Studies”. Den utsträckning vi är sammankopplade idag och hybriditeten i våra identiteter är helt utan motstycke historiskt sett. Att förstå detta som kärnan i vår tid, har varit till stor hjälp för mig i mina interaktioner både på arbetsplatsen och i livet i allmänhet. Många av de frågor som vi försöker lösa i vår forskning är globala utmaningar som vi alla möter tillsammans, och min bakgrund inom samhällsvetenskap är en resurs för mig också i det avseendet, menar Payam

Payam webbild svenska

 

Efter sin doktorsexamen gjorde Payam en postdoktor vid Göteborgs universitet och en andra postdoktor vid EMBL i Heidelberg Tyskland. Han har också tillbringat en sommar på Statoil Research Center i Trondheim Norge och gjort uppskalningsexperiment i Tarragona, Spanien. - Jag har flyttat ganska mycket och upplevt många olika kulturer, konstaterar Payam. Det var en tidigare kollega på Chalmers som gav honom tips om tjänsten i Processum och från början av juni bor Payam nu i Örnsköldsvik. Ett av hans fokusområden på Processum kommer att vara att etablera mer forskning inom molekylärbiologi. – Vi är väldigt glada att ha lyckats rekrytera Payam till bioteknikgruppen. Payam kommer bland annat bidra till uppbyggnaden av molekylärbiologiområdet inom vilket vi ser stora möjligheter i framtiden, säger Björn Alriksson, chef för bioteknikgruppen på Processum.

En annan intressant upplevelse som Payam lyfter är att han under sin doktorsexamen drev ett start-up-företag – Jag arbetade med Chalmers Ventures och flera andra innovationscentra i Göteborg och även i Heidelberg. Payam beskriver det som en mycket givande upplevelse som kommer att ge honom ytterligare förståelse för arbetet Processum gör i sitt innovationsstödjande arbete.

Payam hoppas också kunna dra nytta av nätverket av kontakter som han har byggt upp genom sina resor och studier för att skapa nya samarbeten och projekt. – Projekten på Processum är unika i den meningen att de är 100 % industriellt motiverade. Det är den största skillnaden från andra platser jag har varit på. Omfattningen av anläggningar vi har här är ganska unik också, skulle jag säga, och enligt vad jag har sett är de i världsklass, säger Payam.

På sin fritid spelar Payam gärna piano, men har ännu inte hittat något i Örnsköldsvik. Han är också mycket intresserad av poesi – Jag kommer ju från Iran och poesi finns i vårt blod, så att säga, säger Payam. Fotografi är ett annat intresse och att kombinera poesi med bilder skapar ytterligare en dimension menar Payam.

Vi önskar Payam varmt välkommen till Processum!


RISE Processum AB
Box 70, 891 22 Örnsköldsvik
Tel: 010-516 67 50
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.