Vi hälsar välkommen till Johan Börjesson som sedan början av september arbetar som senior projektledare på RISE Processum. Johan blir en del av bioteknikgruppen, men kommer att arbeta brett med att knyta ihop projekt över alla arbetsgrupper på Processum. Med sig har han stor internationell erfarenhet inom bioraffinaderiområdet, efter att ha arbetat i olika roller i Danmark, USA och Skottland. – Vi är väldigt glada att ha lyckats rekrytera Johan till bioteknikgruppen. Johan kommer bland annat bidra till att stärka vår kontraktsforsknings-verksamhet, koordinera forskningsprojekt och bidra med sin kompetens kring uppskalning av bioprocesser, säger Björn Alriksson, gruppchef för bioteknikgruppen på Processum.

Johan, som är född och uppvuxen i Järna söder om Södertälje, började sina studier inom näringslära och nutrition. Efter ett halvår insåg han dock att han ville titta närmare på kemin och sökte sig till naturvetenskaplig kemi i Linköping. – Efter 2,5 år i Linköping kände jag att jag ville addera fler ingenjörsämnen. Därför läste jag kemiteknik i Lund och tog examen 2002. Därefter doktorerade jag även i biokemi i Lund och min avhandling fokuserade på enzymatisk hydrolys av förbehandlad granved. Framförallt tittade jag på ytinteraktioner mellan enzymerna och materialet, förklarar Johan.

Johan webbild

 

Direkt efter sin doktorsexamen arbetade Johan som forskare på det danska bioteknikföretaget Novozymes, som tillverkar industriella enzymer till en mängd olika applikationer. Efter sju år i Danmark flyttade Johan till USA, där han arbetade två år på en av Novozymes forsknings- och produktionsenheter i North Carolina. – Där var jag projektledare för ett gemensamt utvecklingsavtal vi hade med Biochemtex i Italien. Projektet gick ut på att utveckla enzymerna och processerna specifikt för den anläggningen i samarbete med den italienska verksamheten.

Efter nio år på Novozymes kände Johan dock att det var dags att bredda sig och göra något nytt.             – Det blev lite för mycket enzymer där ett tag tyckte jag, ler Johan. Den här gången gick flytten till Skottland och första året arbetade han på ett medicinteknik-företag innan Johan klev på rollen som teknisk chef på Industrial Biotechnology Innovation Centre (IBioIC), ett statligt finansierat innovationscenter i Glasgow, ett av åtta inom olika strategiska områden. Knutet till IBioIC finns 120-130 medlemsföretag, som spänner över hela bioekonomisektorn. I klustret finns större företag som Unilever, GlaxoSmithKlein och en mängd start-ups. – Det gav mig väldigt god träning i att gå in i ett möte med ett företag och snabbt få koll på vad det är de vill, vad de behöver och hur jag kan hjälpa dem, för att sedan förmedla rätt kontakter, säger Johan. Just det nätverkande och kontaktskapandet ser han fram emot att arbeta vidare med på Processum – Jag kommer att arbeta på kryss och tvärs över alla grupper på Processum, både nationellt och internationellt med att bygga nya forskningsområden och projekt samt knyta ihop intressenter. Det är häftigt att se när kontakter man förmedlat skapat riktiga resultat och nya samarbeten.”

På fritiden spenderar Johan mycket tid utomhus och tränar ofta, framförallt löpning och han har sprungit ett antal ultralopp genom åren. Nu vill han även träna mer cykling och simning, för att längre fram kanske delta i swimrun, en sport där utövaren växlar mellan simning och löpning utan att stanna.  – Sen ska jag definitivt ta upp skidåkningen igen! Både på längden och utför, säger Johan. Det blir även en del promenader i skogen med hunden och Örnsköldsviks stora utbud på naturnära träningsmöjligheter känns som en bra matchning.

Efter internationell karriär, som tagit honom till Danmark, North Carolina och Glasgow ser Johan fram emot att landa på svensk mark. – Det ska bli kul att äntligen jobba i Sverige! avslutar Johan.

Det tycker vi på RISE Processum med och säger varmt välkommen till Sverige och Örnsköldsvik Johan!


RISE Processum AB
Box 70, 891 22 Örnsköldsvik
Tel: 010-516 67 50
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.