Vi hälsar välkommen till Rabia Ayub, som från början av augusti arbetar på Processum som forskare i kemigruppen. Rabia har en bred kunskap inom kemiområdet och har en doktorsexamen inom organisk kemi från Uppsala Universitet. – Jag har även forskat kring beräkningskemi, organisk syntes och organisk fotokemi. Under min tid som postdoktor på Stockholms Universitet arbetade jag att hittat nya metoder till elektrokemisk depolymerising av lignin. Jag ser fram emot att använda mina erfarenheter och arbeta för att ta fram nya förnybara och hållbara lösningar, säger Rabia.

Född och uppvuxen i Pakistan flyttade Rabia till Sverige och Uppsala 2013, då hon tilldelades ett Erasmus Mundus PhD-stipendium. – Jag har alltid varit öppen för att lära mig nya saker och nya upplevelser och blev väldigt glad när jag fick ett stipendium och en möjlighet att studera vid ett av världens främsta universitet.

Webbild Rabia artikel svenska

 

När tjänsten som forskare på Processum dök upp i Rabias LinkedIn-flöde våren 2020 väcktes nyfikenheten och hon bestämde sig för att söka tjänsten – Vi vet att vi måste ställa om till hållbara alternativ och att vi måste hitta nya sätt att framställa dem. Jag vill använda mina kunskaper och arbeta inom den omställningen, säger Rabia. – Jag gick in på Processums hemsida och såg att här arbetar man väldigt nära industrin och med projekt som är behovsstyrda. Det fångade mitt intresse.

Det visade sig vara en god matchning med den kompetens och bakgrund som eftersöktes på Processum och sedan början av augusti arbetar Rabia som forskare i kemigruppen och är delaktig i ett flertal projekt. Ett av dem är ”Green Bioraff Solutions”, där aktivt kol produceras från hydrolyslignin och tanninbaserade skum tas fram från bark. – Vi är väldigt glada för rekryteringen av Rabia till Processum. Med sin bakgrund stärker hon vår kompetens inom organisk kemi och specifikt vår ligninforskning, säger Marie-Louise Wallberg som är gruppchef för kemigruppen på Processum. Ett annat område där Rabias kompetens kommer att bli värdefull är inom HTL (Hydrthermal liquefaction). – Det är ett spännande område där vi ser många möjligheter, menar Marie-Louise Wallberg

Rabia beskriver sig själv som nyfiken och öppen för att testa nya saker. Hennes första möte med Sverige när hon flyttade till Uppsala 2013 stod dock i stark kontrast med hennes vardag i storstadslivets Lahore, Pakistans näst största stad – När jag anlände i Sverige var min första tanke att det inte bor någon här! Jag är från en väldigt stor stad, där man får manövrera för att ta sig fram på gatan eller i shoppingcenters. På det sättet var det som att komma till en helt annan värld, minns Rabia. Men livet i Sverige och det möjligheter det ger till nya naturupplevelser passar Rabia väldigt bra. Just att spendera tid i naturen och skogen är något hon verkligen uppskattar. Matlagning och cykling är två andra intressen – Jag älskar att testa nya saker, nya maträtter och träffa nya människor! När jag besökte Processum i Örnsköldsvik var det första gången jag var så långt norrut i Sverige. Jag såg bergen och det var otroligt. Jag visste inte att norra Sverige var så vackert! Att vara nära naturen, bergen och skogen, jag borde ha kommit hit tidigare!

Vi är glada att Rabia har anslutit till oss på Processum och hälsar henne varmt välkommen.


RISE Processum AB
Box 70, 891 22 Örnsköldsvik
Tel: 010-516 67 50
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.