Att kunna förvandla blött slam till energirik bioprodukt. Det är företaget C-greens affärsidé.

Ett miljömässigt hållbart sätt att få användning av ett annars oanvändbart material.

Tillsammans med bland andra RISE Processum har de kunnat förverkliga sin affärsidé.

Företaget C-green startade 2015. Ägarna hade innan det arbetat som konsulter och i en av studierna undersökt möjligheterna att med hjälp av Hydrotermisk Karbonisering förvandla restprodukter, som till exempel blöt biomassa, till en värdefull HTC-produkt.

– Vi såg stor utvecklingspotential i metoden och deltog med vårt processkoncept i en tävling, Ingmar Kroon Award, berättar Fredrik Lundqvist, en av grundarna av företaget C-green. De trodde också på idén och vi vann första pris som bestod av tid i KTH Green House Clubs laboratorium och pengar för vidare undersökning. Där och då kände vi att vi ville satsa på det här. Vi fick hjälp att patentera vår idé och registrera företaget.

C-green byggde upp en pilotanläggning för HTC vid Processum och MoRe Research lokaler i Örnsköldsvik vilken varit i drift sedan 2017.

– Jag upplever att intresset är stort, berättar Fredrik. Under stora delar av 2017 och 2018 har anläggningen haft hög beläggning.

Bild c green nyhetsbrev

Thomas Nordlander och Oskar Nilsson från RISE Processum tillsammans med Fredrik Lundqvist på C-Green

C-green har sitt huvudkontor i Solna men har ändå valt att placera pilotanläggningen i Örnsköldsvik. Här finns infrastruktur i form av lokaler, mek- och instrumentkompetens samt att man har en vana av att bygga pilotutrustningar.

– Vi har ett väldigt bra samarbete med Processum där deras ingenjörer hjälper oss att drifta anläggningen och med More Research i vars lokal utrustningen står för närvarande. Tack vare dem och flera andra samarbetspartners har vi kunnat bygga och driva anläggningen. Eftersom vi sitter i Solna har vi inte alltid möjlighet att själva åka upp och sköta driften. Processums personal vet hur den fungerar och kan då hoppa in istället. Dessutom har både Processum och MoRe Research möjlighet att nyttja anläggningen för sina egna behov. Det är ett produktivt givande och tagande.

Nu planerar C-greens ägare att göra utrustningen mobil för att kunna resa runt och i praktiken kunna visa fördelarna med metoden i långtidsförsök. Dessutom pågår projektering och byggnation av en fullskalig anläggning för HTC, även det sker i Örnsköldsvik.

Det här är en artikel ur vår verksamhetsberättelse för 2018. Är du nyfiken på att ta del av mer från vår verksamhet hittar du hela verksamhetsberättelsen här.


RISE Processum AB
Box 70, 891 22 Örnsköldsvik
Tel: 010-516 67 50
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.