Marie Louise bild hemsida

RISE Processum har anställt Marie-Louise Wallberg som projektledare och hon ingår i gruppen Innovationssystem. Marie-Louise har en mångårig erfarenhet av utvecklingsarbete i direkt samarbete med och i företag med anknytning till skogsindustrin.

– Det är en fantastisk utveckling som Processum genomgått sedan jag lämnade SP för drygt två år sedan, säger Marie-Louise Wallberg. Så jag ser verkligen fram emot att som projektledare få jobba både brett och högt i projekt där olika kompetenser samarbetar. Samtidigt hoppas jag kunna hålla kontakt med industrin och se att det blir verkstad av det vi utvecklar i våra projekt.

Marie-Louise är civilingenjör i teknisk kemi vid Umeå universitet där hon utexaminerades 1998. Intresset för massa och papper väcktes under studietiden genom jobb under två somrar i Väja massa- och kraftpappersbruk.

– I Väja jobbade jag första sommaren på laboratoriet men fick under andra sommaren även arbeta med multivariat analys, berättar Marie-Louise. Exjobbet gjorde jag hos SCA Packaging och det handlade om styrkehöjande medel i testliner. Efter examen fick jag anställning som FoU-ingenjör hos MoDo FoU som därefter blev M-real TC. Där arbetade jag under nio år med process- och produktutveckling i nära samarbete med bruken i Sverige, Tyskland, Österrike och Frankrike. Under den tiden gick jag från forskning till mer industrinära projekt, vilket passade mig bra. Jag vill se nyttan av olika projekt.

– 2007 fick jag jobb som utvecklingsingenjör för bestruket papper i Husum, vilket var en stor enhet med rejäla utvecklingsresurser. Det var en intensiv period med försök nästan varje vecka. Innan jag slutade i Husum var jag också koordinator för processfrågor för alla tre pappersmaskinerna.

– Mitt intresse för personalledning gjorde att jag 2011 sökte jobbet som utvecklingschef vid SEKAB E-Technology, vilket var väldigt roligt och spännande, men också tufft eftersom vi hamnade i ett läge där vi tvingades säga upp folk. En förändringsprocess startade där jag kom att fokusera på verksamheten i Biorefinery Demo Plant, BDP, med målsättningen att skapa möjligheter till fortsatta demonstrationsförsök. I samband med att SP gick in och började driva verksamheten i BDP:n gick jag över till SP, numera RISE.

– 2016 ville jag utvecklas som chef och gick till Örnsköldsviks kommun som enhetschef på Trafik och Park, först med ansvar för drift av gator/vägar, parker, skog och naturvård och sedan för Trafik som innefattar kollektivtrafik, skolskjuts, parkering och färdtjänst. Det var väldigt nyttigt men jag saknade att arbeta med forskning och utveckling.

– Nu är jag glad över att vara tillbaka och jag måste säga att Processum genomgått en fantastisk resa på så kort tid. Betydligt fler anställda, fler avancerade piloter och ett bredare innehåll i verksamheten. Det som jag också tycker är så speciellt med siten här är det nära samarbete som finns mellan företagen. Man hjälps åt i området med den fasta tron att sammanhållning är nödvändigt för en utveckling av industrin. Jag är glad att vara tillbaka här och hoppas kunna bidra till en fortsatt positiv utveckling.

– Vi är också mycket glada att vi nu kunnat knyta Marie-Louise till Processum och till vår grupp, säger Jonas Joelsson, Gruppchef Innovationssystem. Vi har gott om forskare i Processum och nu får vi också in industriell kompetens och erfarenhet, vilket vi, våra samarbetspartners och kunder kommer att ha stor nytta av.

– På fritiden är jag mycket av en sportmamma eftersom båda våra barn spelar fotboll och innebandy. Själv har jag tidigare spelat fotboll men fotbollsskorna ligger numera på hyllan. Vi har en golden retriever och det är både en avkoppling och en möjlighet till laddning när jag går med honom i skogen, avslutar Marie-Louise.RISE Processum AB
Box 70, 891 22 Örnsköldsvik
Tel: 010-516 67 50
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.