Lab webb 5Kemilärarna Marianne Nilsson, Linneaskolan i Umeå, och Erika Söderquist, Hammarskolan i Vännäs, har av Processum fått resestipendier för att delta i kursen "Experimentell kemi" i Gävle. Stipendierna utdelas för fjärde året i rad och är ett resultat av att Processum fick Landstinget Västernorrlands externa miljöpris 2014.

Kursen "Experimentell kemi" för NO-lärare är ett samarbete mellan Svenska Nationalkommittén för kemi vid Kungliga Vetenskapsakademien, olika universitet, Kemilärarnas resurscentrum samt Svenska Kemistsamfundet och arrangeras den 6-10 augusti i Gävle. Syftet med kursen är att ge deltagarna fördjupade kunskaper i experimentellt baserad modern kemi.

– När vi fick Landstinget Västernorrlands externa miljöpris 2014 beslutade vi att hela prissumman skulle gå till resestipendier för kemilärare från regionen vilka deltar i den nationella kursen "Experimentell kemi", säger Caroline Lindberg, Processum. Det är otroligt roligt att vi på detta sätt kan använda prissumman till något som ligger oss varmt om hjärtat, nämligen att inspirera till ett ökat kemiintresse.

– Intresset för kemi varierar så klart. En del har redan från början ett superintresse för ämnet medan andra redan vid första lektionstillfället uttrycker att kemi är för svårt att lära sig, säger Marianne Nilsson, Linneaskolan i Umeå. Utmaningen är att få en balans som gör att ungdomarna ser och förstår att kemi finns i allt omkring dem. Samtidigt gäller det att utmana de redan superintresserade och låta deras intresse få smitta av sig på övriga i gruppen. Som regel uppskattar de flesta eleverna de laborativa momenten och visar då ofta på förståelse för kemin på ett mer påtagligt sätt.

– Mina förväntningar på veckan i Gävle är att få input till min egen undervisning, genom föreläsningar och workshops tillsammans med kemilärare från andra delar av landet. Förhoppningen är att det ska hjälpa mig att få fler verktyg och ingångar till ämnet som leder till att jag i min undervisning kan locka och utmana fler elever att utveckla ett större intresse och en ökad förståelse för kemi.

– När jag anmälde mig till kursveckan i Gävle räknade jag med att själv stå för resekostnaden men blev överraskad av att Processum valt att dela ut två resestipendium där jag får det ena, vilket jag är mycket glad för.


RISE Processum AB
Box 70, 891 22 Örnsköldsvik
Tel: 010-516 67 50
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.