Skogskollo 2018Skogskollo är ett initiativ med syfte att öka tjejers intresse för skogen och skogsbranschen. Ett av kollona i Västernorrland ägde rum i Örnsköldsvik den 26-28 juni. Sexton elvaåriga tjejer besökte bland annat under två timmar Processum och fick lära sig att skogen också kan bli protein, plast, biogas med mera.

Carolina Jogner och Mai Bui, FoU-ingenjörer hos Processum, berättade om Processum och visade exempel på sådant som med hjälp av kemi och bioteknik kan produceras från skog och restströmmar. En demonstration som väckte stort intresse och många frågor var ett experiment med två flaskor med fastsatta ballonger. I den ena flaskan fanns jäst, socker och vatten och i den andra jäst, fiberslam och vatten. Eftersom båda ballongerna fylldes med koldioxid visade det att jästen tillgodogör sig sockret i fiberslammet på samma sätt som den ”vanliga” sockret. Tjejerna fick också lägga ”Domsjös cellulosaknapp” i vatten och på så sätt studera cellulosans uppsugningsförmåga, se Processums piloter, liksom givetvis fika. Det arrangerades också en frågesport, vilket var väldigt populärt och något som Skogskollodeltagarna Emmy och Emma lyfte fram som dagens höjdpunkt.

– Det var en jättekul eftermiddag vi hade med de intresserade tjejerna, säger Carolina Jogner. Tjejerna gjorde egna reflektioner, frågade mycket och kom med många spontana kommentarer. Det är jättekul att få vara med och inspirera unga tjejer och visa att skogen kan användas till så mycket. Oväntade saker man upplever som ung fastnar i minnet och vi hoppas att denna dag kan bidra till att tjejerna i framtiden väljer en utbildning och ett arbete kopplat till skog och skogsindustrin. Jag själv ville jag jobba med något som är kopplat till miljö och skogsindustrin. Jag gillar att man kan göra så mycket av en råvara som vi har så gott om i Sverige.

Skogstekniska klustret i Vindeln är projektägare och arrangerar tillsammans med ett antal Kompislän Skogskollo för tjejer. Från att ha startat i Västerbotten har Skogskollo snabbt utvecklats och arrangeras nu på många håll runt om i Sverige. Syftet är att få en mer jämställd skogssektor och bidra till att öka intresset för skog och skogsteknik hos unga tjejer. Ett led i att förändra och föryngra skogssektorn är att arbeta med nästa generation och tanken är att flickorna som deltar i skogskollo ska få med sig kunskap om potentiella utbildningar och fortsatt karriär inom skogssektorn. Att deltagande i Skogskollo är populärt visar det faktum att Skogskollona har fler sökande än antalet platser. På frågan om varför de sökt till Skogskollo säger både Judith och Bella att de gillar att vara i skogen och vill lära sig mer och när dagen avslutades fanns det ett helt gäng aspirerande forskare i gruppen, vilket bådar mycket gott inför framtiden.

Läs mer här:

http://www.skogskollo.se/

http://www.skogskollo.se/hem/kollo-övik-34703905


RISE Processum AB
Box 70, 891 22 Örnsköldsvik
Tel: 010-516 67 50
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.