NB juni Julia 250 pxJulia Forsberg arbetar sedan februari 2016 hos Processum som FoU ingenjör. Det innebär pilotkörningar och laboratoriearbete i ett flertal, både nationella och internationella, projekt. Trots en relativt kort anställningstid är hon redan veteran i den snabbt växande organisationen. – Just nu jobbar jag nästan halvtid i projektet Karma, vilket går ut på att ur fjäderavfall ta fram ämnet keratin för användning som flamsäker bestrykning, gödningsmedel, bioplaster och bioharts, säger Julia Forsberg. Det är ett spännande projekt i vilket sexton forskningsorganisationer från sammanlagt tio länder samarbetar. Hela projektet är på sex miljoner euro, drygt 60 miljoner kronor, och pågår under tre år. Processums del i projektet är att skala upp olika konverteringsprocesser som är framtagna inom projektet för att erhålla olika egenskaper och renheter av det utvunna keratinet. Det vi arbetat med hittills inom projektet är termisk- och kemisk konvertering av fjädrar där arbetet utförts i vår förbehandlingsreaktor respektive batchreaktor som vi har i vårt explosionsklassade ATEX-rum.

– Jag är involverad i många andra projekt och kunduppdrag, vilket innebär att arbeta med olika piloter och utrustning för olika efterbehandlingar. Processum har en omfattande pilotpark för kemiska och biotekniska försök så det är mycket variation i mitt arbete.

– 2013 gick jag ut Umeå universitets civilingenjörsutbildning Teknisk kemi, fortsätter Julia. Efter några kortare anställningar, dels på Umeå universitet och dels på ALcontrols laboratorium i Umeå, anställdes jag som synteskemist på FOI i Umeå. Där gjorde jag också, på uppdrag av Processum, genomförde mitt examensarbete som handlade om att derivatisera betulin. Arbetet omfattade att göra monomerer av betulin för att sedan kunna tillverka polymera produkter med dessa som bas.

– Det som lockade när jag började på Processum var processinriktningen och att det vi gör är viktigt för en omställning till ett hållbarare samhälle. Det är en spännande framtidsbransch som det är roligt att vara en del av. Mitt arbete är extremt varierande och ingen dag är den andra lik. Det är helt enkelt skitroligt på jobbet med fantastiska arbetskamrater.

– Jag är också skyddsombud på Processum och säkerhetsfrågor är jätteviktiga. Genom vår typ av verksamhet med en hel del kemikalier och pilotutrustning är det många säkerhetsfrågor som man måste känna till och förhålla sig till.

– På fritiden spanar jag och min sambo Thomas, som också jobbar på Processum, efter hus här i Örnsköldsvik. Jag gillar att träna och i vintras åkte vi Öppet Spår i Vasaloppet, vilket var tufft i kylan som rådde. Sen gillar jag också att dansa, både salsa men också bugg och foxtrot, slutar Julia.


RISE Processum AB
Box 70, 891 22 Örnsköldsvik
Tel: 010-516 67 50
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.