Bosse och Ran

1 april tog Processum över projektet Paper to replace plastic från Åkroken Science Park. I och med detta stärker Processum också sin kompetens inom pappersfysik och kemiska processer kring cellulosa, genom rekryteringen av Bo Westerlind och Ran Duan.

Bo och Ran har varit med sedan uppstarten av Paper to replace plastic (PRP) och fortsätter nu sitt arbete i projektet hos Processum. Bo Westerlind, som också är projektledare för PRP, har 25 års erfarenhet på SCA R&D Centre och har de senaste åren varit adjungerad professor, sedermera gästprofessor och forskare i pappersfysik vid Mittuniversitetet. ”Med en uppväxt i Stockholm var det inte uppenbart att börja inom skogsindustrin, men inflytande av kurskamrater på KTH väckte mitt intresse för pappersindustrin”, säger Bo.

Ran Duan kommer ursprungligen från Wuhan i Kina, där han studerade kemiteknik på Wuhan Institute of Technology. ”Mot slutet av slutet av mina kandidatstudier blev jag sugen på att testa på att studera utomlands och fick ett erbjudande från Mittuniversitetet i Sundsvall. Det lät spännande, eftersom jag hört att forskningen kring pappersmekanik ligger i framkant här ”, berättar Ran, som flyttade till Sverige och Sundsvall direkt efter sin kandidatexamen 2009.

Tillsammans utgör Bo och Ran stommen i Paper to replace plastic, där deras stora kunskaper inom pappersfysik och gröna kemiska processer kompletterar varandra väldigt väl. Målet med Paper to replace plastic är att ta fram prototyper av föremål som idag tillverkas av plast och ersätta dessa med biobaserade och biologiskt nedbrytbara pappersprodukter. ”Vi lever i en plastvärld och måste gå mot att hitta nya förnyelsebara material. Vi tror att svensk skog och svensk skogsråvara kan bidra till att ersätta en del av dagens plastprodukter och bidra till ett mer hållbart samhälle”, säger Bo Westerlind.

Förutom sin forskning delar Bo och Ran även ett intresse för att vara ute i naturen. Som inflyttade har de båda funnit sig rätta i de norrländska skogarna, där de båda spenderar mycket av sin fritid. Bo håller sig aktiv med bland annat längskidåkning, kajak och fiske i fjällen. Ran och hans fru tillbringar också mycket tid i skogen och vid havet sommartid och beskriver oss svenskar som ”…supervänliga och hjälpsamma, vilket gör att den långa kalla vintern inte känns lika lång och kall”.

Det är fantastiskt att vår svenska skog kan bidra med att vara en plats för återhämtning och naturupplevelse och samtidigt också vara en central del i vår gröna omställning. Vi är glada att Bo och Ran blir en del av vårt team och ser fram emot att arbeta vidare tillsammans.


RISE Processum AB
Box 70, 891 22 Örnsköldsvik
Tel: 010-516 67 50
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.