Pernilla Walkenstrm och Magnus HallbergDen 11 april hölls årsmöten med Processum Intresseförening och bolaget RISE Processum AB. Som vanligt kombinerades årsmötesförhandlingarna med ett antal presentationer, denna gång på temat Råvaruförsörjning. Ny styrelseordförande i RISE Processum AB är Pernilla Walkenström, t.f. divisionschef för RISE Bioekonomi.

Vid årsmötet för Processum Intresseförening utökades styrelsen med en ledamot, nämligen Eva Carron från Sundsvalls kommun. I övrigt omvaldes övriga styrelseledamöter liksom Lars Winter som styrelseordförande. Styrelsen för RISE Processum AB fick två nya ledamöter, Pernilla Walkenström som ordförande och Jerker Jäder, SCA, som ledamot.

Efter årsmöten och de respektive styrelsernas konstituerande möten vidtog information om Processum och ett mycket intressant informations- och diskussionsblock på temat Råvaruförsörjning. Anders Lundström från SLU visade hur olika scenarier för en potentiell tillväxt och uttag ur skogen kan bli på kort och lång sikt. Scenarierna som studerats var konsekvenserna av ett 90 %-igt respektive 110 %-igt uttag, oförändrad klimatpåverkan respektive ett varmare klimat samt en fördubblad avsättning av skogsmark.

Talare headshots medlemsmte 20180411Peter Berg, McKinsey & Company, lyfte i sin presentation faktorer som styr industrins betalningsförmåga för vedråvaran på kort och lång sikt. Med olika exempel visade han att i de flesta fall är råvarukostnaden den faktor som påverkar lönsamhet, och därmed betalningsförmåga, mest.

Johanna Johansson från Södertörns Högskola gav olika perspektiv på hur olika gruppers intressen i skogsfrågor skiljer sig åt samt bristen på samverkan och förståelse men också vad som skulle kunna lösa upp flera knutar. Dessutom diskuterade hon det faktum att förslagen till det nationella skogsprogrammet ännu inte resulterat i ett regeringsförslag till riksdagen.

Avslutningsvis modererade Jonas Joelsson en paneldiskussion med de tre talarna i panelen och med många frågor från publiken.

Tack till alla medverkande för en innehållsrik och givande dag.

På bilden Pernilla Walkenström och Magnus Hallberg.


RISE Processum AB
Box 70, 891 22 Örnsköldsvik
Tel: 010-516 67 50
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.