Exjobb HTC Carla 250 pxCarla Perez gör sitt examensarbete hos Processum vilket omfattar en studie av hur HTC-teknik kan användas för att uppgradera bioslam från massa- och pappersbruk för energiändamål.

– Jag kommer från Kanarieöarna där jag studerade kemiteknik i fem år, säger Carla Perez. Därefter beslöt jag mig för att åka till Sverige och studera på KTH för att där ta min Master. På KTH studerar jag kemiteknik men har också tagit kurser i energi och miljö.

– Genom en vän fick jag tips om Processum så jag kollade deras hemsida och skickade in en förfrågan om möjligheten att få göra ett examensarbete hos dem. Svaret jag fick var positivt så Gunnar Westin på Processum och jag diskuterade möjliga ämnen för ett exjobb och resultatet blev det jag gör just nu. Under studierna på KTH läste jag kursen "Biofiber Chemistry" som hålls av professor Monica Ek. En del av kursen är studieresan till Örnsköldsvik med besök hos Holmen, Domsjö Fabriker, Sekab, Processum och MoRe Research. En fantastiskt intressant studieresa som lärde mig mycket!

– Processum har flera pilotmöjligheter att göra försök med HTC-teknik i deras pilotpark, fortsätter Carla. Jag ska undersöka två typer av bioslam från bioreningsanläggningar och gör alla mina tester i deras 280 ml HTC-reaktor. Syftet är att hitta optimala förhållanden för att få fram torrt bioslam som passar till förbränning. Prover från exjobbet kommer att skickas till Kina för analys som en del av ett pågående samarbete med University of Science & Technology Beijing.

– Mitt exjobb är mycket intressant eftersom jag kommer närmare industrin, vilket jag gillar. Det är också en utmaning och jag lär mig mycket nytt. Exjobbet kommer at ge ny kunskap om HTC som en bra metod att nyttiggöra resurser som tidigare inte använts från massa- och pappersindustrin.

Slutligen, vad gör du på fritiden när du inte studerar eller arbetar som nu med exjobbet?

– Jag gillar att träna på gym liksom andra sportaktiviteter. Dessutom är jag mycket förtjust i att laga mat. Hittills har jag inte testat surströmming, vilket jag hört så mycket om, men det ska bli innan jag lämnar Örnsköldsvik, slutar Carla.


RISE Processum AB
Box 70, 891 22 Örnsköldsvik
Tel: 010-516 67 50
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.