Magnus julÄntligen en riktig vinter med snötyngda granar och blåextraföre i skidspåren redan i december! De senaste åren med jular som slaskat, trots att Anders inte på minsta vis braskat, har varit en tydlig påminnelse om att omställningen till en bioekonomi behöver komma och att den behöver komma nu. Det är därför med stolthet vi kan se tillbaka på ett år där vi i vårt kluster och med våra vänner i RISE bioekonomidivision oförtrutet jobbat på för att skapa förutsättningar för att byta ut fossilbaserade råvaror mot just de där förnybara snötyngda granarna.

Förstudien Flaggskepp Bioraffinaderi visade på lovande resultat och god lönsamhet för ett storskaligt bioraffinaderi baserat på sulfitprocessen. SEKAB:s teknologiplattform CelluApp och BioEndevs torrefieringsteknologi är två andra exempel på mogna bioraffinaderikoncept utvecklade i klustret och redo för industriell uppskalning. En förutsättning för att detta ska ske i Sverige är dock att staten bidrar med att skapa rätt förutsättningar. För att visa på vilka möjligheter vi har, och identifiera de förutsättningar som behövs, arrangerade vi tillsammans med Örnsköldsvik kommun, North Sweden Clean Tech, Näringsdepartementet, Skogsindustrierna och IKEM Sveriges första bioekonomiriksdag här i Örnsköldsvik. Vilken succé det blev!

Det jag är mest stolt över från det gångna året är dock de nya stjärnor som gnistra och glimma på Processum. Vi har under året nyanställt tio fantastiska medarbetare och två superduktiga praktikanter som verkligen kommit in och tagit oss med storm. Carolina, Anders, Anneli, Oskar, Roger, Thomas, Hanna, Mai, Emil, Emma, Bengt och Frida; jag är grymt imponerad över med vilken energi ni klivit in i Processum och hur ni bidragit till både stämning och resultat! Lika imponerad och tacksam är jag mot övriga på Processum för det sätt ni tagit emot de nya och skapat förutsättningar för dem att komma in i verksamheten så snabbt och smidigt.

Gnistra och glimma gör föresten även PPI-Awards-pokalen som Björn mottog i Bryssel för vårt arbete med att utveckla teknik för produktion av protein till fiskfoder från skogsindustriella restströmmar. Att Processum dessutom blev utsedd till Stjärnföretag i Örnsköldsvik kommun 2017 är verkligen något som värmer i hjärtat när midvinternattens köld är hård. Jag vill därför rikta ett stort tack till alla medarbetare och bioekonomivänner i klustret och i RISE för ett stjärnsprakande 2017. Jag önskar er en riktigt god jul och att blåextraföret varar än till påska!

God Jul och Gott Nytt År

Magnus Hallberg

VD Processum


RISE Processum AB
Box 70, 891 22 Örnsköldsvik
Tel: 010-516 67 50
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.