Framtidens mat. I det här avsnittet av Vetenskapens värld tittar man på hur olika livsmedelskedjor hänger ihop och hur vi kan framställa mat på klimatneutrala sätt. Allt fler försöker äta mer hälsosamt och miljövänligt - och forskarvärlden arbetar intensivt med nya råvaror. Genom att hjälpa livsmedelsbranschen att göra produkter som är goda och enkla att använda lättillgängliga för konsumenten kan vi underlätta och påskynda omställningen mot mer hållbara och hälsosamma matvanor. Björn Alriksson är biotekniker och gruppchef bioteknik på Processum. Han visar hur vi tar fram ett hållbart fiskfoder av proteinrik svamp på rester från skogsbruket. Du hittar programmet om Framtiden mat här på SVT Play.

 

Vetenskapens värld webbild

Forskningsinstitutet RISE tillsätter Marco Lucisano som chef för divisionen Samhällsbyggnad. Marco kommer från tjänsten som divisionschef för Bioekonomi och Hälsa. Ny divisionschef för Bioekonomi och hälsa blir Magnus Hallberg.

Efter en omorganisation under 2019 och 2020 består RISE av fem divisioner. Bioekonomi och hälsa, Digitala system, Material och produktion, Samhällsbyggnad samt Säkerhet och transport.

Vi har haft som mål att bygga ett ledarskap inom RISE som gör att vi kan rekrytera internt och skapa utvecklingsmöjligheter för våra medarbetare. Att nu få möjlighet att realisera det visar att vi lyckats, säger Pia Sandvik, VD RISE.

Magnus Hallberg som blir ny divisionschef för Bioekonomi och hälsa har tidigare varit vd för bolaget RISE Processum och är idag avdelningschef för avdelningen Bioraffinaderi och energi.

Marco och Magnus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marco Lucisano (till vänster) blir chef för division Samhällsbyggnad och Magnus Hallberg blir chef för division Bioekonomi och hälsa.

 - Omställningen till en cirkulär bioekonomi är viktigare än någonsin samtidigt som den rådande pandemin har satt fokus på hälsa och resiliens. Detta medför stora utmaningar för oss på RISE som både motiverar och inspirerar oss. Vi har ett viktigt uppdrag, säger Magnus Hallberg.

Marco Lucisano och Magnus Hallberg tillträder sina nya tjänster 1 september 2020.

Läs pressmeddelandet i sin helhet här 


Så skönt att värmen nu äntligen knackar på!

Karin sommarbild minskad

 Första oktober 2019 fick jag förtroendet att ta över VD-posten efter Magnus Hallberg, då som tillförordnad. Ett spännande uppdrag. När jag i mars sedan klev på som ordinarie hade vi bara pratat om Corona som något som hände i Kina men snabbt skulle hela vårt arbetssätt ändras.

Aldrig har vi väl upplevt en så märklig vår. Länder som stängde ner, hela samhällen gick hem och stängde dörren. Vårt förhållningssätt blev så tvärt emot hur vi annars handlar i svåra tider.  När vi människor stöter på svårigheter söker vi stöd och hjälp genom samarbeten och närhet med nära och kära, nu togs den möjligheten ifrån oss och vi blev rädda att vara tillsammans med, och besöka, de vi innan pandemin skulle ha sökt oss till. Att viruset kommer finnas med oss en längre tid det är klart och än återstår att se hur det fortsatt kommer påverka oss.

På Processum har vi minskat på smittspridningen genom att halva styrkan har arbetat hemifrån medan andra halva har haft luftiga kontor och laboratorier att utföra sitt arbete i. Jag är otroligt tacksam över initiativ och förståelse hos teamet Processum som har antagit detta märkliga arbetssätt på ett utmärkt sätt. Klusteraktiviteter har fått digitala ramar, företagsbesök har skett digitalt, rundvandringar kring infrastrukturer fungerar utmärkt att göra digitalt och gemensamma fredagsfika har ersatts av dagliga digitala fikapauser. Teamsfika har blivit ett begrepp, ett bra begrepp. Tack!

Vi människor fungerar ju så att vi vill förstå och kunna hantera situationer, då mår vi bäst, därför är denna extraordinära situation vi befinner oss i frätande. Vi ser hur internationella sportliga events ställs in och/ eller skjuts upp och det är osäkert hur vi kommer kunna resa. Sommaren framför oss är nu, för många, ett blankt papper.

Men bara vi ser oss omkring inser vi snabbt att vi bor fantastiskt fint och det finns alla möjligheter till en avkopplande semester, eller hemester som vissa vill kalla det. Man måste inte resa långt för att koppla av och ladda batterierna. Uppslag till utomhusaktiviteter har vi gott om här i Höga Kusten och runt om i övriga Sverige.

Våren har varit ovanligt kall och man hade nästan tappat tron på att sommaren skulle komma alls detta märkliga år men nu har det gått snabbt och gräset växer fortare än man hinner klippa. Kanske det märkligaste av allt var väl den fantastiskt fina midsommarhelgen, den ska vi minnas!

Jag önskar er alla en skön hemester med avstånd!

Varma hälsningar,
Karin Johnson, vd RISE Processum AB

Marie-Louise Wallberg, som senast haft rollen som senior projektledare i innovationsystemsgruppen påProcessum, har från 1 juni tagit över rollen som gruppchef för kemigruppen efter David Blomberg-Saitton som gått vidare till ett annat uppdrag på enhetsnivå inom RISE.

Marie-Louise har en mångårig erfarenhet av utvecklingsarbete i direkt samarbete med och i företag med anknytning till skogsindustrin. du kan läsa en längre artikel om Marie-Louise här.

Marie Louise Wallberg

-Jag känner mig glad och hedrad över förtroendet! Det är en väldigt kompetent grupp som jag får äran att leda. Vi har redan många spännande projekt och jag ser fram emot att vara med på nya. Jag tror på en ljus framtid där vi kan göra skillnad och bidra till en mer hållbar värld, säger Marie-Louise Wallberg

Fiskfoder består ofta av fisk- eller sojamjöl. Det är inte hållbart när produktionen av odlad fisk ökar. RISE har utvecklat en metod för att göra fiskfoder av hållbara proteinkällor från skogen. Nu ska det internationella projektet FISK knyta samman aktörer så att produktion av fiskfoder baserad på skogsråvara kan bli verklighet.

- Vi har under de senaste åren utvecklat en metod för att ta fram så kallat single cell protein ur skogsråvara. Nu tar vi nästa steg i utvecklingen av fiskfoder tillverkat av restprodukter från skogsindustrin genom att knyta ihop aktörer längs hela värdekedjan, säger Yvonne Söderström Nordin, projektledare på RISE Processum som ingår i RISE-koncernen. 

Fishfeed salmon plate förminskad

För att möta de globala hållbarhetsmålen måste nya livsmedelskällor utvecklas. Laxuppfödningsindustrin är en av de sektorer som ämnar öka sin produktionskapacitet kommande år, men tillväxten både nationellt och globalt kommer inte att vara hållbar om den odlade fisken matas med soja- eller fiskmjöl. Nya hållbara proteinkällor behöver tas fram och där är single cell proteiner (SCP), producerade av skogsbaserade sockerarter, ett exempel.

Den hållbara cirkeln sluts i och med att råvaran består av restprodukter, såsom grenar, toppar och andra sidoströmmar som tidigare inte använts på liknande sätt.

- Vi ser att intresset för att hitta alternativa och hållbara foder har ökat de senaste åren. Arbetet med att framställa single cell protein ur skogsbiomassa har visat goda resultat och nu arbetar vi för att kunna ta ytterligare steg mot kommersiell produktion, säger Mihaela Tanase-Opedal, projektledare på RISE norska dotterbolag RISE PFI

Det internationella projektet FISK ska driva på utvecklingen och knyta samman aktörer från olika industrier. Projektet är ett sammarbete mellan forskare på RISE i Sverige och Norge, samt aktörer från både skogs- och havsbruksnäringen, vilket skapar en unik värdekedja från skog till bord. Dessutom medverkar projektet till att skogsindustriella företag, mindre företag eller tjänsteföretag i nära anknytning till industrin får en ny avsättning av sina produkter och att fiskodlingsnäringen får tillgång till en ny hållbar proteinkälla. Syftet är att skapa tillräckligt underlag för ett investeringsbeslut i produktion av SCP.

- Det ska bli spännande att få arbeta med intressenter från hela värdekedjan från skog till fiskfoder och få sy ihop det är till något som är både ekonomiskt hållbart och miljömässigt viktigt, säger Yvonne Söderström Nordin.

De sidoströmmar som används som råvara till produktion av SCP i projektet är både surlut från bioraffinaderiprocessen och grenar och toppar, så kallad GROT. Tester av SCP kommer även att utföras på fisk med avseende på fiskhälsa, produktkvalitet, miljö, nya foderingredienser och produktionsteknologi. FISK ska även arbeta med affärsutveckling av fiskfoder som innehåller SCP och en affärsmodell ska tas fram för att kunna ta ytterligare steg i kommersialiseringsarbetet.

Projektet FISK projektleds av RISE Processum i Sverige och RISE PFI i Norge. Intressenter i projektet är Wood Works!, Norrskog, Sveaskog, Synergifabrikken och Domsjö Fabriker.

FISK finansieras av Interreg Sverige - Norge (ett EU-program som finansierar samarbetsprojekt mellan regioner i Sverige och Norge), Region Västernorrland, Synergifabrikken AS, Tröndelag Fylkeskommune och RISE Processum AB. Hela projektet omfattar totalt ca 1 miljon euro på tre år.

Presskontakter:

Yvonne Söderström Nordin, RISE Processum. Tel 010-516 67 65,

email: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Mihaela Tanase-Opedal. RISE-PFI Tel +47 9187 96 30

email : Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Logotyper FISK


RISE Processum AB
Box 70, 891 22 Örnsköldsvik
Tel: 010-516 67 50
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.