En viktig del i att nå de globala hållbarhetsmålen är utveckling och kommersialisering av nya biobaserade produkter och lösningar. Nu lanseras ett nytt europeiskt samarbete där 27 olika organisationer från nio europeiska länder ingår, däribland Sverige som representeras av RISE Processum och More Research  RISE AB. Projektet, som kallas INN-PRESSME, kommer att fungera som ett ekosystem som involverar utveckling av återvinningsbara och/eller biologiskt nedbrytbara förpackningar, energi- och fordonslösningar och andra konsumtionsvaror. Koordinator för projektet är VTT Technical Research Centre of Finland.

Genom en samarbetsmodell med fokus på öppen innovation har projektet som mål att stödja utvecklingen av nya biobaserade lösningar och uppskalningen till industriproduktion. Kärnan i det nya INN-PRESSME-ekosystemet består av olika pilotanordningar som ägs av tio europeiska partners. Ekosystemets tjänster gör det genom samarbetsmodellen möjligt att utveckla nya återvinningsbara och biologiskt nedbrytbara produkter med ett högre förädlingsvärde, eller lösningar som ersätter oljebaserade produkter. På det sättet ämnar man att påskynda framväxten av de nya produkterna på marknaden.

ATEX web 7

Foto: Jonas Forsberg

Vi är jätteglada för det här projektet. Det ger oss inte bara möjlighet till nära samarbete inom RISE olika divisioner, men också gentemot slutanvändare av den produkt som kommer att produceras. INN-PRESSME har en spännande samarbetsmodell och vi tror väldigt mycket på ett öppet arbetssätt. Genom att tillgängliggöra både test- och demomiljöer och kompetens kan vi skapa ännu större värden och snabba på kommersialiseringsprocesser, säger Julia Nordlander FoU-ingenjör på RISE Processum

INN-PRESSME startade 1 januari 2021 och löper till 31 januari 2025.

This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No. 952972

Rester från massaindustrin blir näring för insekter, som i sin tur blir mat, medan deras spillning blir ny näring för skogsplantor. För bra för att vara sant? Nej, det är startupbolaget Tebritos senaste idé, som nu testas tillsammans med bland andra RISE Processum och SCA.

Tebrito i Orsa jobbar sedan flera år med att ta fram ett system för odling av insekter som livsmedel, där mjölmaskar odlas i industriell skala och blir basen för ett högvärdigt protein. Insekter spås av många blir en viktig proteinkälla i framtiden, och Tebrito har kommit långt på vägen. I oktober öppnade ny lagstiftning för att insekter ska få säljas som människoföda i Sverige. Samtidigt sålde Tebritos nyemission på 8,3 miljoner kronor slut på en vecka. Bolagets testanläggning producerar 100 kilo insekter i veckan, en fullskalig odling skulle kunna odla fram hundratals ton mjölmaskar varje år.

Tebrito produkt 1200x628

Bertrand Giorgi och Nils Österström, Tebrito.

Bolagets senaste innovation ger Tebrito en unik plats på marknaden. Under förra året provade man att använda bioslam från massaindustrin som näring för mjölmaskarna, i stället för rester från spannmålsindustrin. Det visade sig fungera – och öppnade för en helt ny och unik värdekedja.

– Vi kan hjälpa pappersindustrin att göra något bra, på flera olika sätt, av något som idag kostar dem pengar att bli av med. De blir mer cirkulära, får mindre utsläpp och blir mer miljövänliga. Och för oss innebär det att vi nästan kan få betalt för att föda våra larver, säger Nils Österström, vd och medgrundare för Tebrito.

Under 2020 har Tebrito som ett av fem bolag deltagit i Forest Business Accelerator, ett program från BizMaker där RISE Processum, SCA och IBM samarbetar för att utveckla produkter eller tekniker med koppling till bioekonomi och skogsnäringen.

Vi försöker alltid hitta nya möjligheter där våra restströmmar kan skapa nytta och nya värden. Det är extra roligt när en sidoström som vi har kan matchas med en produkt med stort marknadsbehov, det vill säga protein för olika typer av foder. Dessutom innebär processen produktion av gödsel för plantor. Vi kommer tillsammans att jobba vidare för att testa denna möjlighet, säger Magnus Viström, innovationschef på SCA.

Tebrito har också inlett samarbeten med RISE Processum och IBM. Bland annat har man sökt och fått pengar från RISE Processums FoU-råd.

– Det här är precis en sådan idé som vi söker efter dagligen. Restströmmar är en stor utmaning för skogsindustrin, och om man kan erbjuda en lösning på det och samtidigt bidra med nya värden så är det väldigt bra. Det är också tacksamt att jobba med ett bolag som vet precis vad de vill och vad det är de kan bidra med, säger Gunnar Westin, affärsutvecklare på RISE Processum.

Tebrito befinner sig i en intensiv utvecklingsfas, där man parallellt ser över hur produktionen kan automatiseras med hjälp av AI. Nils Österström tror att försöken med bioslam kan bidra till bolagets utveckling och bli en viktig del av verksamheten.

– Det här gör oss unika bland insektsföretag, säger Nils Österström

Behöver du rådgivning kring en spännande bioraffinaderiidé? Eller har du kommit lite längre och vill ta nästa steg i utvecklingen på väg mot kommersialisering med stöd av våra forskare, nätverk, eller den unika test- och demoinfrastrukturen i regionen? Då kan ett samverkansprojekt inom ramarna för Processums FoU-råd vara det du behöver.

Processum och har under flera år drivit och utvecklat FoU-rådet som ett verktyg för att katalysera bioraffinaderi-utveckling och underlätta för aktörer med goda idéer att komma vidare på vägen mot marknad.

FoU-rådet tar emot och bedömer inlämnade idéer och förslag på projekt eller aktiviteter, de ger feedback och goda råd, samt fattar beslut om vilka av förslagen som Processum ska satsa resurser på att stödja. Medlemmarna i rådet utses av Processums styrelse och kommer bland annat från de samverkande företagen och akademin. Rådet sammanträder ungefär fyra gånger per år. Målet är att bidra till att idéer inom bioraffinaderiområdet kan utvecklas till nya produkter och processer. – Det är en del i vårt arbete med att driva på omställningen till en hållbar, cirkulär bioekonomi, säger Liselotte Uhlir, senior projektledare på Processum.

Sista dag för inlämnande av förslag till kommande möte är fredag 12 februari.

Här hitter du mer information om hur du skriver ihop ett samarbetsförslag till Processums FoU-råd och hur bedömningskriterierna ser ut.

FoU rådet webb deadline 12 februari

Vi hälsar välkommen till Frida Sandberg, som sedan september arbetar som forsknings- och utvecklingsingenjör i bioteknikgruppen på RISE Processum. Frida, som har sitt ursprung i Dalarna, har studerat på Umeå Universitet och är nu färdig civilingenjör i bioteknik. Utöver sitt arbete på Processum gör Frida även en elitsatsning inom skidorientering, med målet inställt på internationella mästerskap. – Vi är mycket glada att ha lyckats rekrytera Frida som kommer att förstärka bioteknikgruppen. Frida kommer att bidra med sin kompetens främst inom forskningsprojekt på labb och pilotskala, säger Björn Alriksson, gruppchef bioteknik på Processum.

För oss på Processum är Frida inte en helt ny bekantskap. Redan för tre år sedan gjorde hon ett tio veckor långt projektarbete på Processum, i en projektkurs kopplad till hennes utbildning. – Jag kände att jag ville göra något kring skog och hållbarhet och på så sätt fick jag kontakt med Processum. Jag hade en väldigt positiv upplevelse av min praktiktid på Processum, så därför valde jag att söka mig tillbaka hit, säger Frida

Frida webbformat

 

Frida har alltid varit intresserad av kemi och bioteknik och intresset har också vuxit sig ännu starkare under utbildningen. Det är också kombinationen av att arbeta med både laborativa moment och teori som hon uppskattar i sitt arbete och att få se ett verkligt resultat framför sig. Sitt examensarbete gjorde Frida på SLU i Umeå, där hon arbetade med mikroalger. Sitt intresse för skog och hållbarhet ser hon har en direkt koppling till intresset för orientering – Jag gillar skog! Jag spenderar mycket tid i skogen och jag tycker också att det är både viktigt och spännande med de behov som finns nu inom hållbar utveckling. Jag vill vara med och bidra med det jag kan, menar Frida

Elitidrotten har länge varit en stor del av Fridas liv och hon kommer därför att arbeta deltid som forsknings- och utvecklingsingenjör på Processum för att kunna lägga tid på skidorienteringen och sin elitsatsning. Det som sporrar henne är att hela tiden hitta de där små sakerna som går att förbättra, arbeta på dem och sen följa utvecklingen. Målsättningarna är också högt ställda. Frida har siktet inställt på kommande VM, som i skrivande stund fortfarande är planerat att genomföras i Estland under februari 2021 och målet är att ta en medalj – Det är ett högt mål, men det är bra att ha höga mål ibland! säger Frida

Det är mörkt när man åker till jobbet och det är mörkt när man kommer hem, det blir knappt ljust vissa dagar och den vita snön som brukar lysa upp december månad har ännu endast gjort korta besök. Flera av oss åker inte längre till jobbet utan kliver bara upp och sätter sig vid datorn. Jag har själv suttit i karantän då dottern testade positivt för Covid-19. När man inte träffar någon utanför familjen på tre veckor inser man vad man saknar människor, alla människor. På något märkligt sätt springer veckorna ändå på och jag är så imponerad av personalen på Processum som hela tiden hittar nya sätt att leverera på våra uppdrag trots bristen på ljus. Nu står julen för dörren och vi är flera som ser fram emot en välförtjänt julledighet, ett tillfälle för återhämtning.

IMG 0165 förminskad för webben

Återhämtning, ja, det tänker man ofta innan julen men när den sedan rullar igång så är det mycket som ska fixas och för många blir även den tiden stressig. Kanske är det något som vi som är friska bör tänka på. Detta år är inte det viktiga att vi hinner laga mat inför stora släktbjudningar och fixa julklappar som ingen egentligen behöver till alla syskon, kusiner och annan släkt. I år kan vi faktiskt ta det lugnt, hemma med våra allra närmsta. Man behöver inte vara många men jag önskar att alla har någon.

Blickar tillbaka och reflekterar över detta märkliga år. Året som gått har verkligen satt oss på prov men trots pandemin så kan vi se tillbaka på flera bra saker. Utvecklingskurvan har varit exceptionell när det gäller att använda digitala verktyg för att nå kunder och samarbetspartners. Alla våra tidigare samarbetsparter har ställt om och vi möts nu digitalt. Blickar man tillbaka på året som gått så har det i vår närhet ändå hänt mycket bra runt om i klustret, idéer skapas och planer presenteras. Att staten väljer att satsa på RISE är ett fint kvitto på att vårt uppdrag är viktigt och vi skapar värde. Det ger energi, massor av energi.

Det jag är mest stolt över från det gångna året, närmast hjärtat på Processum, är de fina rekryteringarna vi har gjort. Trots pandemin har vi lyckats med sex anställningar och en projektanställning som verkligen kommit in och levererat på rekordtid. Jag blir uppslukad av en superkänsla när jag ser hur 2020 års rekryteringar, Marlene, Carina, Nathalie, Payam, Rabia, Johan och Frida har kommit in i verksamheten. Jag hoppas verkligen att ni ska trivas hos oss. Hela personalen har bemött de nya på ett superbra sätt och skapat rätt förutsättningar för att kunna leverera.

Drivet att hitta lösningar är fantastiskt. Tillsammans ska vi klara det här!

Vi har lärt oss mycket detta år men nu stänger vi 2020 års kalender och med positiva tankar smider vi planer för 2021! Vem vet kanske kan vi få ännu några nya medarbetare.

Jag vill önska alla en

God Jul och Gott Nytt År

Håll avstånd så ses vi 2021!


RISE Processum AB
Box 70, 891 22 Örnsköldsvik
Tel: 010-516 67 50
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.