Så skönt att värmen nu äntligen knackar på!

Karin sommarbild minskad

 Första oktober 2019 fick jag förtroendet att ta över VD-posten efter Magnus Hallberg, då som tillförordnad. Ett spännande uppdrag. När jag i mars sedan klev på som ordinarie hade vi bara pratat om Corona som något som hände i Kina men snabbt skulle hela vårt arbetssätt ändras.

Aldrig har vi väl upplevt en så märklig vår. Länder som stängde ner, hela samhällen gick hem och stängde dörren. Vårt förhållningssätt blev så tvärt emot hur vi annars handlar i svåra tider.  När vi människor stöter på svårigheter söker vi stöd och hjälp genom samarbeten och närhet med nära och kära, nu togs den möjligheten ifrån oss och vi blev rädda att vara tillsammans med, och besöka, de vi innan pandemin skulle ha sökt oss till. Att viruset kommer finnas med oss en längre tid det är klart och än återstår att se hur det fortsatt kommer påverka oss.

På Processum har vi minskat på smittspridningen genom att halva styrkan har arbetat hemifrån medan andra halva har haft luftiga kontor och laboratorier att utföra sitt arbete i. Jag är otroligt tacksam över initiativ och förståelse hos teamet Processum som har antagit detta märkliga arbetssätt på ett utmärkt sätt. Klusteraktiviteter har fått digitala ramar, företagsbesök har skett digitalt, rundvandringar kring infrastrukturer fungerar utmärkt att göra digitalt och gemensamma fredagsfika har ersatts av dagliga digitala fikapauser. Teamsfika har blivit ett begrepp, ett bra begrepp. Tack!

Vi människor fungerar ju så att vi vill förstå och kunna hantera situationer, då mår vi bäst, därför är denna extraordinära situation vi befinner oss i frätande. Vi ser hur internationella sportliga events ställs in och/ eller skjuts upp och det är osäkert hur vi kommer kunna resa. Sommaren framför oss är nu, för många, ett blankt papper.

Men bara vi ser oss omkring inser vi snabbt att vi bor fantastiskt fint och det finns alla möjligheter till en avkopplande semester, eller hemester som vissa vill kalla det. Man måste inte resa långt för att koppla av och ladda batterierna. Uppslag till utomhusaktiviteter har vi gott om här i Höga Kusten och runt om i övriga Sverige.

Våren har varit ovanligt kall och man hade nästan tappat tron på att sommaren skulle komma alls detta märkliga år men nu har det gått snabbt och gräset växer fortare än man hinner klippa. Kanske det märkligaste av allt var väl den fantastiskt fina midsommarhelgen, den ska vi minnas!

Jag önskar er alla en skön hemester med avstånd!

Varma hälsningar,
Karin Johnson, vd RISE Processum AB

Marie-Louise Wallberg, som senast haft rollen som senior projektledare i innovationsystemsgruppen påProcessum, har från 1 juni tagit över rollen som gruppchef för kemigruppen efter David Blomberg-Saitton som gått vidare till ett annat uppdrag på enhetsnivå inom RISE.

Marie-Louise har en mångårig erfarenhet av utvecklingsarbete i direkt samarbete med och i företag med anknytning till skogsindustrin. du kan läsa en längre artikel om Marie-Louise här.

Marie Louise Wallberg

-Jag känner mig glad och hedrad över förtroendet! Det är en väldigt kompetent grupp som jag får äran att leda. Vi har redan många spännande projekt och jag ser fram emot att vara med på nya. Jag tror på en ljus framtid där vi kan göra skillnad och bidra till en mer hållbar värld, säger Marie-Louise Wallberg

Fiskfoder består ofta av fisk- eller sojamjöl. Det är inte hållbart när produktionen av odlad fisk ökar. RISE har utvecklat en metod för att göra fiskfoder av hållbara proteinkällor från skogen. Nu ska det internationella projektet FISK knyta samman aktörer så att produktion av fiskfoder baserad på skogsråvara kan bli verklighet.

- Vi har under de senaste åren utvecklat en metod för att ta fram så kallat single cell protein ur skogsråvara. Nu tar vi nästa steg i utvecklingen av fiskfoder tillverkat av restprodukter från skogsindustrin genom att knyta ihop aktörer längs hela värdekedjan, säger Yvonne Söderström Nordin, projektledare på RISE Processum som ingår i RISE-koncernen. 

Fishfeed salmon plate förminskad

För att möta de globala hållbarhetsmålen måste nya livsmedelskällor utvecklas. Laxuppfödningsindustrin är en av de sektorer som ämnar öka sin produktionskapacitet kommande år, men tillväxten både nationellt och globalt kommer inte att vara hållbar om den odlade fisken matas med soja- eller fiskmjöl. Nya hållbara proteinkällor behöver tas fram och där är single cell proteiner (SCP), producerade av skogsbaserade sockerarter, ett exempel.

Den hållbara cirkeln sluts i och med att råvaran består av restprodukter, såsom grenar, toppar och andra sidoströmmar som tidigare inte använts på liknande sätt.

- Vi ser att intresset för att hitta alternativa och hållbara foder har ökat de senaste åren. Arbetet med att framställa single cell protein ur skogsbiomassa har visat goda resultat och nu arbetar vi för att kunna ta ytterligare steg mot kommersiell produktion, säger Mihaela Tanase-Opedal, projektledare på RISE norska dotterbolag RISE PFI

Det internationella projektet FISK ska driva på utvecklingen och knyta samman aktörer från olika industrier. Projektet är ett sammarbete mellan forskare på RISE i Sverige och Norge, samt aktörer från både skogs- och havsbruksnäringen, vilket skapar en unik värdekedja från skog till bord. Dessutom medverkar projektet till att skogsindustriella företag, mindre företag eller tjänsteföretag i nära anknytning till industrin får en ny avsättning av sina produkter och att fiskodlingsnäringen får tillgång till en ny hållbar proteinkälla. Syftet är att skapa tillräckligt underlag för ett investeringsbeslut i produktion av SCP.

- Det ska bli spännande att få arbeta med intressenter från hela värdekedjan från skog till fiskfoder och få sy ihop det är till något som är både ekonomiskt hållbart och miljömässigt viktigt, säger Yvonne Söderström Nordin.

De sidoströmmar som används som råvara till produktion av SCP i projektet är både surlut från bioraffinaderiprocessen och grenar och toppar, så kallad GROT. Tester av SCP kommer även att utföras på fisk med avseende på fiskhälsa, produktkvalitet, miljö, nya foderingredienser och produktionsteknologi. FISK ska även arbeta med affärsutveckling av fiskfoder som innehåller SCP och en affärsmodell ska tas fram för att kunna ta ytterligare steg i kommersialiseringsarbetet.

Projektet FISK projektleds av RISE Processum i Sverige och RISE PFI i Norge. Intressenter i projektet är Wood Works!, Norrskog, Sveaskog, Synergifabrikken och Domsjö Fabriker.

FISK finansieras av Interreg Sverige - Norge (ett EU-program som finansierar samarbetsprojekt mellan regioner i Sverige och Norge), Region Västernorrland, Synergifabrikken AS, Tröndelag Fylkeskommune och RISE Processum AB. Hela projektet omfattar totalt ca 1 miljon euro på tre år.

Presskontakter:

Yvonne Söderström Nordin, RISE Processum. Tel 010-516 67 65,

email: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Mihaela Tanase-Opedal. RISE-PFI Tel +47 9187 96 30

email : Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Logotyper FISK

Styrelsen för RISE Processum har beslutat tillsätta Karin Johnson som ny vd. Det Örnsköldsviksbaserade företaget ingår sedan 1 januari i en nybildad avdelning där RISE kraftsamlar kompetens inom området bioraffinaderi och energi.

Karin Johnson, tidigare Forskningschef för RISE Processum blev 1 oktober 2019 tillförordnad vd i samband med att dåvarande vd Magnus Hallberg klev av vd-rollen för att fokusera på övrig verksamhet inom RISE. Den 1 januari bildades den nya divisionen Bioekonomi och hälsa med verksamhet inom bioraffinaderiets värdekedjor samt produkter och processer för jordbruk, livsmedel, massa, papper, förpackningar och Life Science. RISE Processum ingår i avdelning Bioraffinaderi och energi som leds av Magnus Hallberg.

Karin Johnson disputerade i organisk kemi vid University of Southampton 2003 och har bland annat bakgrund som läkemedelskemist vid AstraZeneca innan hon kom till RISE Processum 2015 och sedermera rollen som Forskningschef.

Karin Johnson

–RISE Processum utgör en väsentlig del i vår satsning på att expandera verksamheten längs Norrlandskusten och har under senare år alltmer tagit rollen som regionalt klusternav för skoglig forskning och innovation i Västernorrland och Västerbotten. Jag är övertygad att denna position kommer att stärkas ytterligare under ledning av Karin Johnson, säger Marco Lucisano, ordförande i RISE Processum och divisionschef Bioekonomi och hälsa, RISE.

–Jag ser mycket fram emot att få leda RISE Processum i vårt nya RISE. Processums spetskompetens inom bioteknik och värdeskapande av restströmmar dockar väl in i RISE uppdrag och tillsammans kan vi göra skillnad för omställningen mot ett fossilfritt samhälle. Vi har extremt duktig personal som förstår industrins behov och bidrar starkt regionalt såväl som internationellt och det är en styrka som jag verkligen vill bygga vidare på i satsningen längs norrlandskusten, säger Karin Johnson.

Kontaktpersoner:

Karin Johnson, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., tel 073-255 75 51

Startups med hållbara innovationer har från den 10 februari återigen möjlighet att söka till Forest Business Accelerator. Programmet är ett samarbete mellan BizMaker​SCA​IBM och ​RISE Processum som i år körs för fjärde gången. Genom acceleratorn får skogliga koncept och hållbara teknologier chansen att utvecklas på en internationell marknad. Något som flertalet av de tidigare deltagande företagen lyckats med.

Forest Business Accelerator antar startups från hela Sverige med fokus på hållbara och digitala innovationer som kan användas inom skogsindustrin. Affärsidén ska vara så pass utvecklad att den går att testa i verkliga miljöer.

– Utmaningen är att hitta de riktigt vassa idéerna som passar ihop med skogsindustrins behov. Utifrån erfarenheten av tidigare års program ser vi behovet hos skogsindustrin att få in nya innovationer som är hållbara och gärna har inslag av digitalisering. Det kan till exempel handla om att ta tillvara på restströmmarna på ett bra ett sätt eller att effektivisera produktionen, säger Pelle Berglund, affärsutvecklare på BizMaker och projektledare för Forest Business Accelerator.

För de företag som antas till programmet väntar sju intensiva månader där de stöttas med affärsutveckling av BizMaker och får utveckla och verifiera sina innovationer tillsammans med SCA, IBM och RISE Processum.

– Accceleratorn är ett sätt för oss att komma i kontakt med ny teknik och få nya entreprenörers inspel på tekniklösningar som är viktiga för den skogliga utvecklingen. Det är väldigt intressant. Från SCA:s sida är vi väldigt nöjda med utfallet, särskilt efter det senaste året med de idéer och produkter som företagen presenterade. Vi jobbar vidare med nästan alla, säger Magnus Viström, innovationschef på SCA.

​PlantVation, med teknik för automatiserade odlingssystem som effektiviserar och digitaliserar förodling av plantor, var en av deltagarna ifjol och har nu tagit sig ut på den internationella marknaden. Ett annat företag är ​Prediktera, som med kemisk bildanalys kan läsa av stora volymer material i realtid, en metod för att effektivisera processer och som SCA är först ut att testa.

– Vi är stolta över att ha haft med de här företagen i vår accelerator. Redan ifjol var intresset riktigt stort att söka och vi ser fram emot att få in ytterligare en omgång med riktigt spännande affärsidéer, säger Pelle Berglund.

Efter tre lyckade år har Forest Business Accelerator etablerat sig som ett av landets främsta acceleratorprogram. Danske Banks webbplats för nordiska entreprenörer och tillväxtföretag, The Hub, har med programmet på sin ​topp nio-lista över Sveriges bästa acceleratorprogram för startup-företag.

– Jag tror det beror på kombinationen av närhet till skogsindustrin och att få möta marknaden och kundernas behov, få tillgång till nätverken runt SCA, IBM och RISE Processum, liksom hela affärsutvecklingsprogrammet där vi stöttar företagen att skapa hållbar tillväxt på större marknader. Allt detta är viktigt för en startup, säger Pelle Berglund.

– Korskopplingen mellan skoglig utveckling, digitalisering och hållbarhet som boostas via den entreprenöriella kraften, det är ett lyckat upplägg. Entreprenörerna kommer i kontakt med rätt kompetens och får testa sina affärsidéer, säger Magnus Viström.

Kontaktpersoner:

Pelle Berglund, 073 847 94 24 ​Affärsrådgivare BizMaker och projektledare för Forest Business Accelerator

Magnus Viström, 070 377 21 02 ​Innovationschef, SCA


RISE Processum AB
Box 70, 891 22 Örnsköldsvik
Tel: 010-516 67 50
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.