KETBIO logo

 

KETBIO är ett initiativ som sammanför experter från sex länder i Europa, med målet att effektivisera överföring av forskning till marknad. Ett verktyg som nu lanseras är en interaktiv plattform, som erbjuder tillgång till en rad tjänster och en mötesplats online. Fokus ligger inom området bioteknik och RISE Processum koordinerar arbetet i Sverige. ”Alla vinner på en snabbare kommersialisering av forskning. Många utmaningar är gemensamma och där finns en potential till samverkan och kunskapsutbyte, vilket kommer att ske exempelvis genom webbinarier, säger Marie-Louise Wallberg, senior projektledare RISE Processum .”

Initiativet har som mål att höja den europeiska innovationskapaciteten och den mycket interaktiva plattformen erbjuder biotechsamhället en intressant mötesplats online. Bland annat finns möjligheten att få stöd med utvärdering av kommersiell potential. Plattformen är öppen för alla yrkesverksamma och forskare inom bioteknik. Här får deltagarna tillgång till ett brett utbud av tjänster - nätverkande med internationella kollegor och experter, möjlighet att visa upp projektprofiler till en bred publik, sök- och erbjudandeutrymmen, marknadsundersökningar, webbinarier och kontakter med företag.

Företrädare för bioteknikindustrin kommer att delta i KETBIOs kommersiella kommitté med uppgift att granska forskningsresultat och erbjuda rekommendationer för kommersialisering. Genom en särskild insats kommer lovande projekt även att få ytterligare stöd med coaching eller licensiering och möjlighet att presentera sig vid industriella evenemang. På så sätt strävar KETBIOs tekniköverförings-experter efter att snabbare föra ut forskningsresultat till marknad.

"Bioteknikforskning är en viktig pusselbit för att vi ska nå de globala hållbarhetsmålen. Det är ett nyckelverktyg inom många olika områden; bland annat bioraffinaderi, marina- och sötvattensteknologier,  energi- och avfallskonvertering, mat, foder- och textilproduktion, jordbruk och mycket mer", säger Marie-Louise Wallberg

KETBIO är en EU-finansierad samordningsinsats under Horizon 2020. Bioteknik har identifierats av EU som en Key Enabling Technology (KET), de andra är: mikro- och nanoelektronik, nanoteknik, avancerade material, fotonik och avancerad tillverkningsteknik. KETBIO koordineras av tyska Dechema och i konsortiet ingår specialister inom kemiindustrin, experter på innovation och tekniköverföring, forskare och kommunikatörer.

Mer info: www.ketbio.eu; Twitter: @ketbio_biotech

Presskontakt: Marie-Louise Wallberg, senior projektledare RISE Processum, tel 010-516 67 50, email Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Igår uppmärksammade Handelskammaren, Industrigruppen, Öviks kommun och ett flertal företag att Carl Kempe fyllt 80 år. Förutom att Carl Kempe fick ta emot Örnsköldsviks nyckel har ett nytt stipendium instiftats i hans namn.

Carl Kempe 1

Carl Kempe uppvaktades av bland andra kommunstyrelsens ordförande Per Nylén, kommunfullmäktigesordförande Birgith Olsson Johansson och tidigare kommunalrådet Elvy Söderström. Foto: Monica Backerholm.

Stipendiets syfte är att premiera studenter som särskilt utmärker sig inom kemiämnet genom särskild kunskap, drivkraft och engagemang samt naturvetenskaplig nyfikenhet och flit. Carl Kempes stipendium är på 20 000 kronor och delas med start i år ut till stipendiater vid Örnsköldsviks gymnasiums naturprogram årskurs 3. Det delas ut varje år till en eller två studenter.

Carl Kempe 2


Bidragsgivare är Andritz AB, Domsjö Fabriker AB, Eurocon Consulting AB, Handelskammaren Mittsverige, Holmen Skog, Metsä Board Sverige AB, MOPSys AB, MoRe Research, Nouryon, RISE Processum AB, SEKAB BioFuel Industries, Örnsköldsviks Industrigrupp och Örnsköldsviks kommun.

Läs mer om firandet på webben7.se

Vi kan nu hälsa varmt välkommen till ännu en ny medlem i Processums Intresseförening. Leiwus AB utvecklar elektrokemiska processer för tillverkning av gröna kemikalier, drivmedel och energier och ingår i en koncern där NGL Group AB är moderbolag och Sunfite AB som systerbolag.

"Vi har spännande framtid för oss, vi har mycket jobb och det händer mycket just nu, säger Leif Engelthon på Leiwus ABLeiwus Logotype 3

Processerna som Leiwus har tagit fram kan användas både som fristående enheter eller intrigerade i olika industriprocesser. De bygger på att omvandla el tillsammans med vatten, luft och CO2 förnyelsebara gröna kemikalier, bränslen samt energi. Där energi effektivitet är ett nyckelord. 

"Vi tycker att det som är bra med RISE Processum är det breda kontaktnätet och den oberoende forskning som inom den gröna och skogliga sektorn. Här tror jag att Leiwus med systerbolag kommer ha ett stort utbyte med Processum inom olika FoU områden, menar Leif Engelthon.

I förra veckan hölls årets företagargala i Örnsköldsvik. Nytt för i år var priset "Årets exportpris" som delades ut av Handelskammaren och industrigruppen. Glädjande nog vann ett av våra medlemsföretag PulpEye och Öjvind Sundvall priset.

Öjvind S

Förutom att ni har en bra produkt, hur kommer det sig att det gått så bra på export marknaden?

-"Vår framgång har nog varit att vi har ett stort förtroende från Skogsindustrin i Sverige och bra nätverk som har hjälpt oss utveckla vissa delar av produkten inte minst Processum. Sedan har jag ett fantastiskt gäng som jag jobbar med" säger Öjvind Sundvall.

PulpEye är ett innovativt mätteknikföretag med fokus på online-applikationer och tjänster för den globala massa- och pappersindustrin. Huvudprodukterna är PulpEye massaanalysator och ScanChip chipanalysator. Huvudkontoret ligger i Örnsköldsvik men PulpEye-produkter säljs globalt genom försäljningskontor och försäljningsrepresentanter i Europa, Nordamerika, Sydamerika, Asien och Oceanien

Fjolåret var PulpEyes mest framgångsrika hittills och de tretton anställda är på gång att få ett par nya kollegor.

Vi välkomnar IPCO som ny medlem i Processums Intresseförening.

IPCO är det nya namnet på företaget som tidigare hette Sandvik Process Systems. Ägare är FAM AB, en del av Wallenberggruppen. Förutom stålband som tillverkas i Sandviken utvecklar företaget kundspecifika lösningar för processindustrin. IPCO har egna produktionsanläggningar i Amerika, Asien och Europa samt global service och support med hjälp av egna resurser. Antalet anställda är 600 personer och företaget omsätter på 200 miljoner euro.

www.ipco.com

LookUpAtBelt 7862

Plåt web

 

 


RISE Processum AB
Box 70, 891 22 Örnsköldsvik
Tel: 010-516 67 50
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.