Kristalin nanocellulosa har många intressanta materialegenskaper och kan användas som exempelvis byggmaterial, biokompositer, tryckt elektronik och färgtillsatser. Verksamheten i den kommande pilotanläggningen grundas på det israeliska företaget Melodeas teknologi. Anläggningen blir den första i sitt slag i Europa och är ett viktigt steg för att intresserade företag i stor skala ska kunna utveckla kristallin nanocellulosa ur cellulosabaserat material. Förutom rena forsknings- och uppskalningssyften i pilotanläggningen är en viktig funktion också att få en anläggning som kan producera tillräckligt stora mängder av kristallin nanocellulosa.

Piloten samägs av Processum, Holmen, MoRe Research och Melodea och även övriga delar av SP-koncernen är i allra högsta grad involverad i samarbetet. CNC-piloten är placerad i samma lokaler som
Biorefinery Demo Plant.  

Anläggningen stöttas finansiellt via Länsstyrelsen Västernorrland, Holmen, Kempestiftelserna, RISE och Önnesjöstiftelsen.

Planerad uppstart är under första kvartalet 2017. Mer information kommer successivt i takt med att anläggningen tas i drift.


För mer info, kontakta gärna:

Emma Johansson,

Tel. 010-516 67 55, Email: emma.johansson(at)processum.se


RISE Processum AB
Box 70, 891 22 Örnsköldsvik
Tel: 010-516 67 50
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.