Processum BBA 1 lgGenom samgåendet mellan Processum och BioBusiness Arena bildas ett regionalt klusternav i Västernorrland och Västerbotten för skoglig forskning och innovation. Som dotterbolag i RISE bidrar Processum därmed till att RISE etableras i Sundsvall. Vid invigningsceremonin medverkade ett hundratal representanter för industri, universitet, institut och offentliga aktörer.

– På senare år har Processum byggt upp en stark forsknings- och utvecklingsmiljö i Örnsköldsviks- och Umeåregionen, säger Magnus Hallberg, vd Processum. BioBusiness Arenas styrka inom kommersialisering och affärsförnyelse är ett perfekt komplement till den verksamhet som bedrivs av Processum och vi har därför under en längre tid etablerat ett nära och givande samarbete. Nu tar vi nästa steg och slår ihop våra verksamheter och skapar ett starkt regionalt skogligt klusternav, vilket också stärker samarbetet med den regionala inkubatorn Bizmaker.

Processum BBA 2 lg– Norrlandskusten är en internationellt framstående region inom skogsindustri och bioraffinaderi. Som en central aktör i Sveriges innovationssystem är det därför en självklarhet för oss att ha en stark och tydlig närvaro här. Vi finns på flera orter längs Norrlandskusten och ser stor potential i att nu också etablera oss i Sundsvall. Vi vill vara en självklar innovationspartner och arbeta för att utveckla Sverige tillsammans på både regional, nationell och internationell nivå, säger Birgitta Sundblad, divisionschef RISE Bioekonomi.

– Vår region har otrolig kunskap, kompetens och erfarenhet kring skogen och dess olika produkter och tjänster, säger Peder Björk, kommunalråd i Sundsvalls Kommun. Att vi nu får en ännu starkare regional aktör inom skoglig innovation och forskning gör att vår region kan ta ytterligare position både nationellt och internationellt i arbetet mot en grön omställning.

Samgåendet mellan Processum och BioBusiness Arena markerades och firades vid en högtidlig invigning i Sundsvall den 18 januari i närvaro av 100-talet representanter för industri, universitet, institut och offentliga aktörer. Invigningsceremonin bestod av att representanter för Processum, Åkroken Science Park, RISE, Domsjö Fabriker, Mittuniversitetet, Umeå universitet, Landstinget Västernorrland, Region Västernorrland samt Sundsvalls, Örnsköldsviks och Umeå kommuner under överinseende av landshövding Gunnar Holmberg med varsina bitar lade ett gemensamt pussel. En markering av ett kraftigt stöd för sammanslagningen.

2013 blev Processum en del av RISE instituten, vilket starkt har bidragit till att ytterligare utveckla forsknings- och utvecklingsmiljön på Processum och i regionen. RISE Research Institutes of Sweden är resultatet av en sammanslagning mellan Innventia, SP och Swedish ICT, som tillsammans bildat ett samlat forskningsinstitut för Sverige och ägs av den svenska staten. Idag har RISE 2 200 anställda vilka finns på 30 platser i Sverige och även utomlands.

För mer information, kontakta gärna:

Magnus Hallberg, vd RISE Processum AB

Tel: 010-516 67 63, mobil 073-064 70 21 eller email Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


RISE Processum AB
Box 70, 891 22 Örnsköldsvik
Tel: 010-516 67 50
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.