Våren 2017 lanserades programmet Forest Business Accelerator i samarbete mellan SCA, IBM och BizMaker för utveckling av startups med skogliga affärsidéer. I en pilot valdes sju företag från hela landet ut för sin potential att förnya skogsindustrin med sina innovationer. Nu är det klart för ny programstart under 2018, och i det går Processum in som en aktiv samverkanspartner.

- Det har hänt otroligt mycket för våra deltagande företag sedan i maj när vi startade upp acceleratorn. Det känns fantastiskt att vi nu kommer kunna erbjuda ännu fler skogliga startups den här möjligheten, säger Monica Westberg, affärsrådgivare på BizMaker och projektledare för Forest Business Accelerator.

Programmet får under 2018 ytterligare förstärkning av Processum blir ny samverkanspartner. Deltagarna får då tillgång till test- och demonstrationsutrustning inom skoglig bioraffinaderi och rådgivning i patent och immaterialrättsfrågor.

– Det är jätteviktigt att innovationer inom bioraffinaderi realiseras i nya företag, produkter och tjänster. Vi ser Forest Business Accelerator som ett bra verktyg och vi är övertygade om att mixen av skogligt och digitalt fokus har stor potential för framtiden, säger Magnus Hallberg, VD Processum.

Förutom skräddarsydd affärscoachning för snabb kommersialisering och internationalisering får deltagarna även tillgång till de respektive organisationernas branschspecialister, avancerade teknikplattformar och breda nätverk. Programmet syftar till att skapa värde för både startups och storbolag.

En genomtänkt samverkan mellan entreprenörer och stora företag ger intressanta förutsättningar för att kunna skapa helt nya värden. Vi behöver entreprenörer som kan utveckla och kommersialisera koncept som ligger utanför det som vi själva satsar på, säger Magnus Viström, innovationschef på SCA.

Deltagarna i acceleratorn får stöd av IBM med deras djupa kunskap kring digital innovation samt tillgång till en kraftfull plattform för snabb utveckling av applikationer.

– Vi vill hitta en modell för hur vi kan arbeta tillsammans med startups. Här har Forest Business Accelerator visat sig var ett koncept som fungerar väldigt bra. Vi ser fram emot att fortsätta samarbetet även nästa år, säger Gun Blom Lundgren, Channel Director & CSI Leader på IBM

Ansökan till Forest Business Accelerator 2018 öppnar 1 februari 2018. Programmet startar sedan i april och avslutas sista november. Läs mer om Forest Business Accelerator.


RISE Processum AB
Box 70, 891 22 Örnsköldsvik
Tel: 010-516 67 50
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.