Lilla Polhemspriset 1 250Albin Nilssons examensarbete "Våtgranulering av karbonatiserad bioaska" som utfördes vid Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser vid Luleå tekniska universitet, LTU, vann Lilla Polhemspriset 2017 som arrangeras av Sveriges Ingenjörer. Priset består av 50 000 kr och delades ut på Polhemsfesten den 19 oktober.

Exjobbet gjordes på uppdrag av Processum med syfte att undersöka om våtgranulering är en lämplig metod för att öka en bioaskas granulatstorlek samt att undersöka om bindemedel krävs för att erhålla tillräcklig styrka i granuler innan återföring till skogen. Det är första gången som ett exjobb vid LTU fått denna prestigefyllda utmärkelse.

Lilla Polhemspriset 2 250Lilla Polhemspriset är Sveriges Ingenjörers årliga pris för bästa examensarbete på civilingenjörsutbildningen. Priset delades ut för första gången 1990. Prisets syfte är att stimulera kvaliteten på examensarbetet i utbildningarna. Inkomna arbeten bedöms efter ingenjörsmässighet och vetenskaplig nivå, men också efter hur de är presenterade. Kreativitet, integration av kunskaper, användbarhet och disposition är några av kriterierna.

Nomineringen görs av Sveriges tekniska högskolor och universitet och är alltså inte öppen för enskilda studenter. En priskommitté granskar inkomna arbeten och lämnar därefter förslag till Sveriges Ingenjörers styrelse, som utser pristagarna.

Lilla Polhemspriset 3 250Bilderna från prisutdelningen visar Albin Nilsson tillsammans med Håkan Lantz, uppfinnare, Mikael damberg, näringsminister och Gunnar Westin, handledare Processum.


RISE Processum AB
Box 70, 891 22 Örnsköldsvik
Tel: 010-516 67 50
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.