Mai 250Mai Bui kommer från civilingenjörsprogrammet Bioteknik med inriktning medicin vid Umeå universitet och har projektanställts på två år hos Processum. Mai ingår i Bioteknikgruppen.

– Jag kommer från Malax utanför Vasa och sökte efter gymnasiet till Umeå universitet och deras Bioteknikprogram med medicinsk inriktning, säger Mai Bui. Att jobba på labb är någonting som jag gillar och dessutom kändes det intressant att gå medicinsk inriktning som ger en möjlighet att få vara med och utveckla mediciner som kan rädda liv och motverka sjukdomar.

– Under studietiden besökte jag Uniaden, Umeå universitets arbetsmarknadsdag, och då träffade jag Processum och fick upp ögonen för deras verksamhet. Så när det blev dags att hitta ett exjobb kontaktade jag dem och fick ett intressant exjobbsförslag. Exjobbet var en del i Bioraff Botnia-projektet och gick ut på att med hjälp av mikroorganismer ta fram L-arginin ur fiberslam och bioetanol.

– Det var jättetrevligt att göra exjobbet hos Processum, fortsätter Mai. Jag lärde mig mycket eftersom det var variationsrikt och självständigt med en bra arbetsmiljö och trevliga arbetskamrater. Därför är jag glad att jag fått en projektanställning och kan fortsätta med att utveckla metoden att ta fram L-arginin. Alla dagar är olika och jag får lära mig mycket i jobbet.

När du inte labbar hos Processum, vad gör du då?

– Jag bor i Umeå och dagpendlar till Övik men hinner träna en hel del på gym i Umeå. Dessutom är jag instruktör i tabata två gånger i veckan här på Sportcenter i Örnsköldsvik. Tabata är en högintensiv intervallträning med 20 sekunders intensitet varvat med 10 sekunder vila. Ett pass tabata är på 50 min inklusive genomgång, uppvärmning, träning och stretch så det är ganska krävande, slutar Mai.


RISE Processum AB
Box 70, 891 22 Örnsköldsvik
Tel: 010-516 67 50
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.