Yrkesmssan 250Destination Jobbs yrkesmässa är en årlig aktivitet för alla niondeklassare i Örnsköldsviks kommun. Forskarna Carolina Jogner och Oskar Nilsson från Processum berättade om vad Processum gör och vilka möjligheter som yrken med kemiinriktning erbjuder.

Mässan arrangeras av flera anledningar, men främst för att visa olika möjligheter i arbetslivet. På mässan får alla elever i nionde klass i Örnsköldsviks kommun möjlighet att träffa och prata med yrkesambassadörer som representerar olika yrken, arbetsgivare och branscher. Yrkesmässan är ett sätt för eleverna att få inspiration och kunskap för att kunna göra ett mer medvetet och aktivt gymnasieval.

– Vi hade en konstant ström av elever som kom till oss och vi hade tid att prata med dem, säger Carolina Jogner. Till intresset bidrog säkert att vi hade en magnetomrörare liksom två petflaskor med vatten, den ena med socker och den andra med hydrolyserat fiberslam från Domsjö fabriker. Vi tillsatte jäst i bägge och trädde en ballong på flaskorna som vid jäsningen fylldes med koldioxid, lika mycket i båda fallen. Poängen med försöket var att visa att för jästen så spelar det ingen roll varifrån sockret kommer.

– Det var roligt att träffa så många elever och att de var så intresserade. De kom inte för chokladbitarnas skull, utan det var oss och det vi hade att berätta som de var intresserade av. Många tog åt sig av vårt budskap att allt man kan göra av olja kan man också göra av träd.

Mässans huvudnummer är mingel med arbetsgivarna där eleverna går runt i mässhallen och träffar yrkesambassadörer med olika bakgrund, intressen och yrken. På mässan fick eleverna även ta del av en yrkesmodeshow där Carolina deltog. Dagen avslutades sedan med en inspirationsföreläsning.


RISE Processum AB
Box 70, 891 22 Örnsköldsvik
Tel: 010-516 67 50
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.