KTH besk 1 250För åttonde året i rad besökte studenterna i KTH:s kurs Biofiber Chemistry under två dagar Processum, Domsjö Fabriker, MoRe Research, Sekab, AkzoNobel och Holmen Skog. Årets besök var rekordstort med hela 27 studenter samt Professor Monica Ek och doktorand Anna Ottenhall.

Processums del i programmet bestod dels av visning av piloter och en presentation av Processums verksamhet.

– Det är verkligen roligt att KTH väljer att varje år göra ett studiebesök i Örnsköldsvik med kursen Biofiber Chemistry, säger Jennie Söderström, Innovation manager Processum och ansvarig för upplägget av studiebesöket. Företagen här i Örnsköldsvik har tillsammans så mycket att visa upp varför studenterna på tvådagar hinner se allt från skogsbruk till forskning, innovation, utveckling och produktion.

KTH besk 2 250– De studenter som läser Biofiber Chemistry är en viktig framtida kompetensresurs utvecklingen av bioraffinaderi. Därför är de rekryteringsmässigt intressanta för våra medlemsföretag och vi ser fram emot att få ta emot nästa års studenter från KTH Biofiber Chemistry.

– I Biofiber Chemistry går vi in på råvarans beståndsdelar cellulosa, hemicellulosa, lignin och extraktivämnen, berättar Monica Ek, Professor på KTH och kursansvarig. Vidare omfattar kursen de olika massaprocesserna, bioraffinaderi och biofibrer.

– Därför passar det årliga studiebesöket till Örnsköldsvik så bra för här finns råvaran och här åskådliggörs processer och utveckling i praktiken. På köpet får vi också kunskap om skogsskötsel. Årets kurs är rekordstor och jag känner att intresset för biobaserade processer och produkter, inte minst textilcellulosa, är mycket stort bland studenterna. Kemi har definitivt fått ett uppsving och betraktas idag som en förutsättning för en rad produkter baserade på förnybar råvara.

KTH besk 3 250– Sammansättningen i kursen består till ungefär hälften av studenter från programmet Teknisk kemi och till hälften av studenter från olika Master-program, inte minst internationella. Vi har elever inte bara från Sverige utan faktiskt från en lång rad andra länder, vilket vi tar som ett tecken på att området också har internationellt intresse, slutar Monika Ek.


RISE Processum AB
Box 70, 891 22 Örnsköldsvik
Tel: 010-516 67 50
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.