Roger Melinder 250Ännu en disputerad forskare har hittat vägen till Processum. Det är Roger Molinder som projektanställts för ett år i Processums Kemigrupp och som närmast kommer ifrån RISE ETC i Piteå. Han går in och förstärker pågående forskningsprojekt såsom Karma och Bioraff 2020.

Roger Molinder studerade åren 2003 till 2007 Miljövetenskap vid Stockholms universitet och fortsatte med en Master, som var klar 2009, inom samma ämnesområde vid Cranfield University norr om London. Doktorandarbetet gjordes vid University of Leeds. Det gick ut på att producera vätgas via förgasning, och använda en CO2 adsorbent för att utöka utbytet.

– År 2012 kände jag att jag ville tillbaka till Sverige och googlade på förnybar energi och fick upp ETC i Piteå och SP bland sökresultaten, säger Roger Molinder. Jag fick anställning hos ETC med uppdrag att bygga och driftsätta en falltubsugn, vilken kan användas för att karakterisera olika bränslen i pulver eller vätskeform inför större försök. Sedan fortsatte jag på ETC med flera forskningsprojekt, bland annat med karakterisering och rening av processvatten från förgasare, och med askbildningsprocesser vid förbränning av biomassa.

– Här hos Processum ingår jag i Kemigruppen och har först kommit in i Karmaprojektet som går ut på att extrahera keratin ur fjädrar. Jag kommer successivt in i ytterligare projekt, bland annat Bioraff 2020 där vi tillsammans med andra intressenter arbetar med tillämpad forskning, utveckling och innovation för att resultaten i form av produkter baserade på skogsråvara skall nå marknadsintroduktion.

– Det känns bra att få prova på något nytt och under andra betingelser. Jag tycker om det faktum att Processum delägs av ett tjugotal företag, vilket innebär att vi effektivt kan bistå dessa med problemlösning och utvecklingsmöjligheter. Jag ser även fram emot att knyta fler kontakter och förbättra möjligheterna till framtida samarbeten inom RISE, slutar Roger.

– Jag är mycket glad att vi kunnat projektanställa Roger, säger David Blomberg Saitton, Gruppchef Kemi. Vi har framgångsrikt kommit med i ett antal forskningsprojekt och behövde därför förstärka med en medarbetare av Rogers kaliber.


RISE Processum AB
Box 70, 891 22 Örnsköldsvik
Tel: 010-516 67 50
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.