Med sitt bidrag "Skogen kan hjälpa till att mätta världsbefolkningen" vann Olivia Forssén och Felicia Persson Håll Sverige Rents tävling för Unga Reportrar i kategorin Artiklar 15 år eller äldre. Den välskrivna artikeln handlar om möjligheterna med single cell protein som fiskfoder och baseras på ett besök hos Processum. I sin motivering säger juryn bland annat: "En inspirerande och hoppfull artikel som lyfter innovationer och lösningar".

Unga Reportrar är Håll Sverige Rents skolprogram som ger elever i åk 6-9 och gymnasiet möjlighet att undersöka hållbarhetsfrågor och producera egna reportage. Flera av reportagen som skickas in publiceras i Unga Reportrars nättidning "The magazine" och sprids i Håll Sverige Rents många nätverk.

Unga Reportrars tävling var i år uppdelad i fem kategorier; Artiklar 14 år eller yngre, Artiklar 15 år eller äldre, Foto, Film och Podd. Olivia Forssén och Felicia Persson från Sollefteå Gymnasium kontaktade Processum för att samla material till en artikel om single cell protein som fiskfoder. Vid besöket visade och berättade Björn Alriksson, Gruppchef Bioteknik, hur single cell protein framställs. Med det som underlag skrev Olivia och Felicia artikeln "Skogen kan hjälpa till att mätta världsbefolkningen" och lämnade in den till Håll Sverige Rents tävling för Unga Reportrar.

Artikeln vann kategorin Artiklar 15 år och äldre och går nu vidare till en internationell tävling. Juryn skriver i sin motivering: En inspirerande och hoppfull artikel som lyfter innovationer och lösningar. Artikeln har en intresseväckande rubrik och bilder som kompletterar texten på ett bra sätt. Författarna lyfter ett mycket intressant ämne och kommer läsarna nära genom att beskriva sina egna upplevelser.

– Det är verkligen roligt att vårt utvecklingsarbete för att ur industriella sidoströmmar producera single cell protein för användning i fiskfoder också uppmärksammas på detta sätt, säger Björn Alriksson, Processum. Jag är imponerad över hur väl Olivia och Felicia förstod och kunde återberätta ett ganska djupt och tekniskt ämne på ett lättförståeligt sätt. Artikeln är korrekt och mycket välskriven.


RISE Processum AB
Box 70, 891 22 Örnsköldsvik
Tel: 010-516 67 50
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.