Medlemsmöte i optimismens tecken

John Rune medlemsmte lgDen 3 april hölls årsstämmor med Processum Intresseförening och RISE Processum AB kombinerat med medlemsmöte för Processums medlemsföretag och intressenter. John Rune Nielsen, Affärsutvecklingsdirektör RISE och divisionschef Certifiering, samt Birgitta Sundblad, Divisionschef RISE Bioekonomi, medverkade med information om RISE respektive RISE Bioekonomi. En workshop på temat "Processums roll som klustermotor efter 2020?" avslutade medlemsmötet.

Årsstämmorna, liksom konstituerande styrelsemöten, upptog första timmen. I styrelsen för Processum Intresseförening invaldes Anders Norén, Holmen, och till nya ledamöter i styrelsen för RISE Processum AB invaldes Birgitta Sundblad och Katrine Riklund.

Magnus Hallberg inledde därefter medlemsmötet med en genomgång av Processums roll som klustermotor och gav en rad exempel på vad det betyder i praktiken. Han betonade den stora betydelsen av FoU-rådet.

 John Rune Nielsen, Affärsutvecklingsdirektör RISE och divisionschef Certifiering, presenterade RISE och dess roll som innovationsmotor med syftet att vara "Internationellt ledande innovationspartner". Tre institut har blivit ett och utgör RISE-koncernen som inom sig rymmer 120-130 olika kompetensområden. RISE äger drygt 50 % av Sveriges testbäddar och har i jämförelse med andra europeiska institut en hög andel av intäkterna, 55 %, från industrin.

Birgitta Sundblad, Divisionschef RISE Bioekonomi, presenterade den nya divisionens uppgifter. Divisionen, i vilken Processum ingår, har 320 anställda och en omsättning på 450 miljoner kronor.

– Vi vill vara ledande i omställningen till en cirkulär bioekonomi och vi rekryterar personal som vill vara med på den resan, sade Birgitta Sundblad bland annat. Verksamhetsområdena är flera, allt ifrån sågverk till biokemi och vi har test- och demoanläggningar i världsklass. Vi har ett kommande forskningsprogram inom bioekonomi för perioden 2018 – 2020 och där ingår delar med Processum. Programmet omfattar såväl grundforskning som tillämpad forskning.

Workshop medlemsmte lgDen sista delen av medlemsmötet ledde Jennie Söderström och Jonas Joelsson en kombinerad workshop och paneldebatt på temat: "Processums roll som klustermotor efter 2020". I panelen satt John Rune Nielsen, RISE, Birgitta Sundblad, RISE Bioekonomi, Elvy Söderström, Örnsköldsviks kommun, Dan Boström, Umeå universitet, Jan Lindstedt, Lindab samt Lars Winter, Domsjö Fabriker och Processum Intresseförening. Många intressanta förslag och synpunkter kom fram från paneldeltagarna och från publiken som med hjälp av mentometerteknik besvarade frågor och gav förslag.

sp

Processum
Box 70, 891 22 Örnsköldsvik
Tel: 010-516 67 50
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.