ResestipendierSP Processum har delat ut resestipendier till två kemilärare i regionen. Förutom stipendium på 3 000 kr så arrangerades också studiebesök hos SP Processum och information om den utveckling och forskning som sker inom bioraffinaderiklustret.

SP Processum fick Landstinget Västernorrlands externa miljöpris 2014. Hela prissumman går till resestipendier för kemilärare från regionen som deltar i den nationella kursen "Experimentell kemi" för NO-lärare. Årets mottagare av resestipendier är Peter Ramström, Kramfors, och Marcus Sjöberg, Örnsköldsvik.

Kursen "Experimentell kemi" för NO-lärare är ett samarbete mellan Svenska Nationalkommittén för kemi vid Kungliga Vetenskapsakademien, olika universitet, Kemilärarnas resurscentrum och Svenska Kemistsamfundet och anordnas den 9-14 augusti i Gävle. Syftet med kursen är att ge deltagarna fördjupade kunskaper i experimentellt baserad modern kemi.

– Det är otroligt roligt att vi på detta sätt kan använda prissumman till något som ligger oss varmt om hjärtat, nämligen att inspirera till ett ökat kemiintresse bland ungdomar, säger Jennie Söderström, SP Processum. Det är mycket glädjande att Peter Ramström och Marcus Sjöberg deltar i kursen "Experimentell kemi" och det vill vi på detta sätt stödja. Vi hoppas att det här bidrar till fler inspirerande lärare och till att fler ungdomar intresseras för kemi så att fler gröna produkter tillverkade av förnybara råvaror kan utvecklas.

– I läroplanen betonas att det är viktigt att ny forskning kommer in i undervisningen, säger Peter Ramström. Därför ska det bli otroligt kul att få åka på denna kurs som kommer att vara en bra möjlighet till att följa med utvecklingen.

– Det är kul att SP Processum går in med resestipendium för deltagande i kursen, betonar Marcus Sjöberg. Samtidigt har vi också fått en inblick i den forskning och utveckling som pågår i länet.

– Det är positivt att landstingets miljöpris används för kompetensutveckling till ungdomar, säger Eva Andersson, mp och ordförande i Landstingets Hållbarhetsberedning.

– Vid Umeå universitet har vi nyligen startat Sveriges ”fräschaste” civilingenjörsutbildning på temat Bioresursteknik där vi ser ett stort behov av nya duktiga kemister, säger Fredrik Almqvist, Professor i Kemi vid Umeå universitet. SP Processum, som är en viktig partner i den fortsatta utvecklingen av denna moderna civilingenjörsutbildning, visar med dessa resestipendier hur viktigt det är att också stötta våra duktiga kemilärare för att kunna inspirera framtidens kemister. Dagens högstadieelever är grunden för den gröna omställningen.

RISE Processum AB
Box 70, 891 22 Örnsköldsvik
Tel: 010-516 67 50
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.