Dåva deponi och avfallscenter ny medlem i Processum Intresseförening

DvaDACProcessum Intresseförening har antagit Dåva deponi och avfallscenter, Dåva DAC, i Umeå som medlem. Man blir därmed föreningens tjugonde medlemsföretag. Dåva DAC tar hand om många typer av avfall med syfte att kunna återvinna så mycket som möjligt.

– Vi välkomnar Dåva DAC som medlemsföretag i Processum Intresseförening, säger Lars Winter, ordförande i föreningen. Genom vårt 40 %-iga delägarskap i Processum påverkar vi Processums verksamhet och bidrar till den nödvändiga omställningen mot ett hållbarare samhälle. Dåva DACs blir en värdefull medlem i föreningen och vi ser fram emot ett bra samarbete.

– Vårt intryck av Dåva DAC är väldigt positivt och jag är övertygad om att de kommer passa in bra bland medlemsföretagen i Processum, säger Magnus Hallberg, VD Processum. Deras affärsidé är att erbjuda långsiktigt och miljöriktigt omhändertagande av avfall, från behandling och återvinning till deponering, vilket passar väl in i den verksamhet som drivs av Processum och bioraffinaderiklustret.

Vi ser fram emot att lära oss mer om och hitta nya sätt att se på avfallsströmmarna från bioraffinaderiområdet, säger Jörgen Aronsson, VD på Dåva DAC. Vi erbjuder omhändertagande av fasta avfall och slam från bl a industri, bygg och marksaneringsprojekt. Verksamheten omfattar behandling, återvinning och deponering av både farligt och icke-farligt avfall och bedrivs i huvudsak inom Dåva Företagspark norr om Umeå. DAC är ett kommunalt bolag ägt av Umeå kommun.

– Det är väldigt spännande att vi har fyra medlemsföretag innanför grindarna på Dåvaområdet i Umeå, säger Gunnar Westin, FoU Restmaterial Processum. Det som är mycket intressant är att Dåva DAC kompletterar de nuvarande aktörerna väl. Jag ser fram emot att hitta nya synergier som kan gynna både nuvarande medlemmar och Dåva DAC. Vi har redan idag flera spår att direkt börja jobba med och det känns väldigt kul att få komma igång.

Länk till Dåva DACs hemsida för mer information.

Länk till mer information om Processum Intresseförening

Artikel om single cell protein vann Håll Sverige Rents tävling för Unga Reportrar.

Vinnande reportageMed sitt bidrag "Skogen kan hjälpa till att mätta världsbefolkningen" vann Olivia Forssén och Felicia Persson Håll Sverige Rents tävling för Unga Reportrar i kategorin Artiklar 15 år eller äldre. Den välskrivna artikeln handlar om möjligheterna med single cell protein som fiskfoder och baseras på ett besök hos Processum. I sin motivering säger juryn bland annat: En inspirerande och hoppfull artikel som lyfter innovationer och lösningar.

Olivia Forssén och Felicia Persson är författarna till den vinnande artikeln "Skogen kan hjälpa till att mätta världsbefolkningen". 

Läs mer...

Processum söker ytterligare en Patentingenjör med placering i Örnsköldsvik eller Sundsvall

Är du patentingenjör och vill bidra till god miljö och hållbar utveckling? Vill du arbeta varierande och självständigt med en bredd av innovationer, internt och externt?

Processum är det kreativa navet i ett världsledande kluster för utveckling och uppskalning av bioraffinaderiprocesser. Genom forskning och utveckling förädlas framförallt skogsråvara till gröna produkter, kemikalier och material. Processum är ett dotterbolag i RISE-koncernen.

Efterfrågan på patentingenjörstjänster inom Processum, RISE-koncernen och våra medlemsföretag är stor och för att möta det behovet rekryterar vi nu ytterligare en patentingenjör till Processum. Tillsammans med vår befintliga patentingenjör kommer du att ansvara för att ytterligare bygga ut och vidareutveckla vår verksamhet inom området. Arbetet innefattar bland annat:

Allmän rådgivning i patent- och immaterialrättsfrågor.
Utarbeta och utveckla patent- och affärsstrategier.
Identifiera patenterbara uppfinningar.
Nyhetsgranskningar och patenterbarhetsbedömningar.
Freedom-to-operate undersökningar.
Skriva patentansökningar och driva dem till patent.

Processum erbjuder ett självständigt, kreativt och varierande arbete. Som patentingenjör hos oss spelar du en avgörande roll för att nya innovativa idéer skall kunna vidareutvecklas till innovationer och affärer. Processum arbetar med innovationer som bidrar till omställningen till ett hållbart samhälle med minskat beroende av fossila råvaror.

Tjänsten är på heltid, tillsvidare och med start efter överenskommelse. Placering i Örnsköldsvik eller Sundsvall.

Kvalifikationer
Vi söker dig som är patentingenjör med en akademisk examen inom naturvetenskap eller teknik. Du har erfarenhet av arbete med patentfrågor från exempelvis industri, akademi, patentverk eller patentbyrå.

Som person trivs du med självständigt arbete och är duktig på att knyta och upprätthålla relationer. Du har mycket god förmåga att uttrycka dig på svenska och engelska i tal och skrift. Som patentingenjör krävs också ett tekniskt intresse och ett analytiskt och strategiskt sinne.

Är det här du? Välkommen med din ansökan!

Ansökan
Skicka CV och personligt brev till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
.">Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Sista ansökningsdatum: 20 maj 2017 men välkommen med din ansökan så snart som möjligt då ansökningar utvärderas löpande.Världsunik metod och vägledning för tätskikt av morän och grönlutslam för gruvavfall

Vgledning lgNu finns för första gången en världsunik metod och vägledning till hur ett tätskikt av morän och grönlutslam för täckning av gruvavfall skall utföras. Vägledningen baseras på flera forskningsprojekt och framgångsrika fältförsök för utvärdering av optimalt tätskikt. Den vänder sig till tekniska konsulter, entreprenörer liksom till byggherrar, miljömyndigheter och materialleverantörer. Vägledningen har alla förutsättningar att bli bibeln för hur optimala tätskikt ska utformas. Författare är Josef Mácsik, Ecoloop, Christian Maurice, Ramböll, Pär Odén, Ragn-Sells samt Magnus Bergknut, MTC och den har gjorts på uppdrag av Processum och i samarbete med Boliden.

Sedan 2009 har grönlutslammets kemiska och fysikaliska egenskaper undersökts vid Luleå tekniska universitet. En serie projekt har därefter bedrivits med målsättningen att hitta en metod för hur en blandning av morän, som finns i gruvornas närhet, och grönlutslam från massaindustrin kan bilda ett tätskikt för täckning av gruvavfall. Utvärdering av blandningsteknik samt utläggning och packning av tätskiktet har undersökts i pilotskala på Ragn-Sells anläggning i Boden samt under 2016 vid Bolidens nedlagda gruva i Näsliden. Vägledningen baseras på erfarenheter och kunskap från dessa fältförsök.

– Det är nödvändigt att ha tydliga instruktioner, tydlig kontroll på genomförandet och ett recept som verkligen fungerar, betonar Magnus Filipsson, utvecklingsingenjör för gruvor/miljö hos Boliden. Det som gör det utmanande är att blandningen måste vara exakt rätt när det packas för att tätskiktet ska fylla sin funktion. Och eftersom det är en stor yta utomhus kan förutsättningarna ändras allt eftersom arbetet pågår. Därför fyller vägledningen en stor uppgift genom att i detalj beskriva alla steg i processen för att täcka gruvavfall på ett långsiktigt säkert sätt.

– Vi har arbetat med grönlutslam under många år och ser nu stora möjligheter att grönlutslammet kommer till nytta i ytterligare ett användningsområde samtidigt som vi sparar på jordens resurser när vi kan använda ett återvunnet material säger Pär Odén, produktchef hos Ragn-Sells. Vägledningen har en viktig roll att spela så att materialen analyseras och hanteras på rätt sätt från att de faller hos pappers- och massaindustrin, via mellanlagring, tills de hamnar i färdig konstruktion hos gruvbolagen. Ragn-Sells kan hjälpa industrierna att kvalitetssäkra grönlutslammet och se till att hanteringen sker på bästa möjligt sätt. 

– Det känns fantastiskt kul att vårt arbete nu i en nära framtid realiseras i full skala vid två nedlagda gruvor och att vägledningen kommer att bidra till ett säkert täckande av ännu fler, säger Gunnar Westin, FoU-ingenjör vid Processum. Den är inte en skrivbordsprodukt utan något som gruvindustrin faktiskt efterfrågar.

I projektet har Boliden, Ecoloop, Luleå tekniska universitet, MTC Miljötekniskt centrum, Processum, Ramböll och Ragn-Sells ingått. Projektet har finansierats av deltagarna, samt av Norrbottens Forskningsråd, Vinnova via Vinnväxtinitiativet Framtidens Bioraffinaderi och Boliden Mineral AB.

Länk till bild
Bildtext: Vägledningen hur ett säkert tätskikt av morän och grönlutslam byggts upp visas av projektdeltagarna fr.v. Josef Mácsik, Ecoloop, Magnus Filipsson, Boliden, Pär Odén, Ragn-Sells, Gunnar Westin, Processum och Christian Maurice, Ramböll. På bilden saknas Magnus Bergknut, MTC.

Länk till "Vägledning – Etablering av tätskikt av morän modifierad med grönlutslam, för reduktion av syregenomträngning".

Dags för nya projektförslag till FoU-rådet

Nästa FoU-rådsmöte närmar sig så det är dags att formulera era idéer till intressanta bioraffinaderiprojekt. Sista dag för inlämnande av projektförslag till nästa beslutsmöte med FoU-rådet är tisdag den 23:e maj.

Länk till information om vad ett projektförslag skall innehålla:

Projektförslagen skickas till liselotte.uhlir(at)processum.se

sp

Processum
Box 70, 891 22 Örnsköldsvik
Tel: 010-516 67 50
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.